Η πώληση στο Ιράν των S-300VM «Antey-2500» δεν παραβιάζει, από τυπικής πλευράς, το διάταγμα του Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Προέδρου, την εποχή εκείνη, της Ρωσικής Ομοσπονδίας) του Σεπτεμβρίου 2010 περί απαγόρευσης προμήθειας αυτών των συστημάτων αεράμυνας στην Τεχεράνη.
Η τότε ακύρωση της σύμβασης που αφορούσε τα S-300 δεν είχε άμεση σύνδεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας περί κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, τον Ιούνιο του 2010 - διευκρινίζει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Εβσέγιεφ. Οι S-300 είναι ένα καθαρά αμυντικό όπλο και για το συγκεκριμένο δεν γίνεται λόγος στο ψήφισμα υπ. αριθμ. 1929. Η Ρωσία δεν ήθελε τότε να κλιμακωθεί η -ήδη εκρηκτική - κατάσταση γύρω από το Ιράν και, στην ουσία, διεύρυνε την ισχύ του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Αντιδρώντας, η Τεχεράνη έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Ρωσίας, ύψους 4 δις δολαρίων.

Η προμήθεια νέων συστημάτων θα συνέβαλε στο κλείσιμο μιας πολύπλοκης σελίδας των ρωσο-ιρανικών σχέσεων – κατά την πεποίθηση του Βλαντίμιρ Εβσέγιεφ.

- Τα ιρανικά συστήματα υστερούν σημαντικά έναντι των δυνατοτήτων των S-300VM «Antey-2500» και η προμήθεια των ρωσικών θα συνέφερε ιδιαίτερα το Ιράν. Θεωρώ ότι, αν η Ρωσία παράσχει αυτά τα συστήματα, οι Ιρανοί θα εγκαταλείψουν τις αξιώσεις τους προς τη Ρωσία σχετικά με προηγούμενες ανεκπλήρωτες συμβάσεις στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας.

Υπάρχει μια αντίθετη άποψη: η Τεχεράνη παραμένει προσανατολισμένη στα S-300 και τα S-300VM δεν θα αποτελέσουν διέξοδο από την κατάσταση. Το σχόλιο είναι του πολιτικού αναλυτή Πιοτρ Τοπιτσκάνοφ:

- Το Ιράν θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική θέση στις διαπραγματεύσεις με τον ΔΥΑΕ (Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) για να εξασφαλίσει την χαλάρωση των κυρώσεων των Η.Ε. Στην περίπτωση αυτή θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε τα S-300. Καμία αντιπρόταση δεν θα ικανοποιήσει το Ιράν και τα τροποποιημένα S-300 θα προκαλούσαν διαμαρτυρίες εκ μέρους του Ισραήλ και των ευρωπαϊκών χωρών.

Τα S-300VM «Antey-2500» είναι σίγουρα πιο ολοκληρωμένα - λέει ο Βλαντιμίρ Εβσέγιεφ:
- Το S-300VM είναι καταλληλότερα για αποστολές στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας και όχι της αντιαεροπορικής. Από την άποψη αυτή, πλεονεκτούν έναντι των S-300, ιδιαίτερα στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Αυτό έχει μεγάλη σημασία επί της αρχής. Αν υποτεθεί ότι το Ιράν θα δεχτεί επιθέσεις, η πρώτη από αυτές θα είναι πυραυλική, που σημαίνει ότι η αναχαίτιση είναι πολύ βασική.

 Τα αντιπυραυλικά συστήματα δεν θα αποτελέσουν το μοναδικό θέμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τεχεράνη. Στη Μόσχα θα ήθελαν πολύ να μάθουν αν ο νέος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί προτίθεται να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Να προστεθεί ότι ο Πούτιν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα επισκεφθεί την Τεχεράνη μετά την 3η Αυγούστου, οπότε ο Ρουχανί θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Εάν στην επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη προσδοθεί η επισημότητα μιας κρατικής επίσκεψης, αυτό θα αποτελέσει πραγματικά ιστορικό γεγονός, το πρώτο του είδους του από το 1943.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_07_29/231263491/