30 Ιουλίου 2013

Λέτα: Να αποφύγουμε τη διαμάχη ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αλλά θα πρέπει ωστόσο να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega. Όσο για τη στάση της ΕΕ υπογράμμισε πως θα πρέπει να είναι ικανή να πείθει το λαό, όχι μόνο να τον υποχρεώνει και πως δεν πρέπει να υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και το φτωχό Νότο.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας αναγνώρισε “πολύ σημαντικά σημάδια” και “σημαντικά βήματα” εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΕΕ γιατί έτσι, κατά τη γνώμη του, “οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι οι θυσίες τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”.“Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε: Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να πείθει το λαό, όχι μόνο να υποχρεώνει το λαό. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα σωστά πράγματα για να δώσει τις σωστές απαντήσεις στις ευρωπαϊκές ερωτήσεις, με σωστές ενέργειες και σωστά βήματα”, είπε ο Λέτα.

Εκείνο που έχει σημασία, όπως υπογράμμισε, είναι “να συνεχίσουμε στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην απόφαση του Ντράγκι να σωθεί το ευρώ πάση θυσία” και να αποφευχθεί “η διαμάχη μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου”.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παρέπεμψε στις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και υποστήριξε πως θα εξαρτηθεί “κι απ' την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών της Ελλάδας”.

Αναφορικά με την πιθανότητα συμμετοχής ιταλικών επιχειρήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι “υπάρχουν ασφαλώς πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ιταλικές εταιρείες εδώ στην Ελλάδα” και πρώτος όπως είπε “είναι ο τομέας της ενέργειας και χάρη στην καλή συμφωνία για τον αγωγό τον ΤΑΡ”.
Newsroom Enet