30 Ιουλίου 2013

Αναζητώντας ρόλο

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSfY7k1LgJ_b7p9GqD69wKxV5PI8Xg3uukuugp3vvvvedXD1YP2bQ
Efsyn.grΠολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν  κατά συνέπεια η συμμετοχή της της ΔΗΜΑΡ  στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και η αποχώρηση της πρέπει να αποτελέσει πεδίο γόνιμης αντιπαράθεσης και προβληματισμού . Το να επικεντρωθεί η κριτική στο δίλημμα έπρεπε η ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην Κυβέρνηση ή όχι; Επρεπε να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ απο το Κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας ή όχι ; το θεωρώ λαθεμένο. Πρέπει με κάθε τρόπο να διαχωριστούν η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση η οποία και διαπραγματεύεται με την Ευρώπη την εφαρμογή των μνημονίων, με την εκπόνηση και κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης , υλοποιήσιμης η οποία και θα αφορά το γίγνεσθαι εντός Ελλάδας ως σήμερα εκτυλίσσεται. Η πρόταση της ανασύνταξης  θα πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά Εθνικού σχεδίου εξόδου απο την Κρίση.


Η Παρουσίαση αυτής της πρότασης το συντομότερο δυνατόν  είναι  απαραίτητη για ιδεολογικούς και συμβολικούς λόγους. Πρώτον για να διασφαλίζει την εντυπωμένη πεποίθηση εντός και εκτός Ελλάδας ότι η ΔΗΜΑΡ ως  ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα του συνταγματικού τόξου δεν αρκείται μόνο στο ρόλο του αριστερού άλλοθι που πολλοί θα επιθυμούσαν να διαδραματίζει σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Δεύτερον πως δεν αρκείται στον ρόλο της ανάσχεσης των όποιων αντιλαϊκών μέτρων ως απόρροια της εφαρμογής της Μνημονιακής πολιτικής.  Τρίτον Πως δεν αρκείται στο ρόλο του  καταλύτη των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο θεσμών.

Πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα η οποία και επιβάλλει η Ελλάδα να ξεπεράσει την διττή κρίση χρέους, να καταστεί φερέγγυα απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα .Πρέπει να πειστούν και οι αγορές και οι ξένοι επενδυτές  μέσα απο την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και παράλληλα να υπάρξει το ανάλογο ψυχολογικό κλίμα στην εσωτερική αγορά -σε καταναλωτές και ιδιώτες επιχειρηματίες- αναγκαίο για την  παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.Μια παραγωγική ανασυγκρότηση η οποία και δεν θα διαρρηγνύει τον ήδη σοβαρά τραυματισμένο κοινωνικό ιστό
.
Χρειάζονται παράλληλα σοβαρά βήματα πρός την κατεύθυνση της ορθότερης αξιολόγησης κοινωνικών φαινομένων  που τείνουν να  αποτελέσουν  βόμβα στα θεμέλια της Χώρας μας.Αναφέρομαι σε φαινόμενα όπως η λαθρομετανάστευση, ο ρατσισμός, η διαφθορά.Απαιτείται μια πιο ορθολογική προσέγγιση των γεωπολιτικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα και που σχετίζονται άρρηκτα με τα μόνιμα συμφέροντα της Ελλάδας Τέλος φρόνιμο θα ήταν να τεθεί τέλος σε συμπεριφορές και πρακτικές που δημιουργούν στρεβλές εντυπώσεις αναφορικά με το πως αντιλαμβάνεται το Εθνικό συμφέρον η Αριστερά στην Ελλάδα.Αναφέρομαι στις αλυτρωτικές επιδιώξεις της ΠΓΔΜ ,στην προσπάθεια ανατροπής των όρων της συνθήκης της Λωζάννης απο την Τουρκία στην Θράκη, στην έκνομη συμπεριφορά της στο Αιγαίο, στην συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου και σε όλες εκείνες τις θεωρίες  που δίνουν σε ένα κράτος Παρία τον χαρακτήρα της ήπιας δύναμης.   

Απαιτείται συνέπεια λόγου και πράξης και τούτο γιατί ο λαϊκισμός μπορεί να συγκινεί και να προσδίδει ευκαιριακά οφέλη όμως σε βάθος χρόνου σε οδηγεί στο τέλμα και την αφερεγγυότητα υπονομεύοντας την όποια αξιοπιστία φέρει η παρουσία σου στο πολιτικό σκηνικό. Τα οξύτατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που σήμερα βιώνει η Ελληνική Κοινωνία δεν επιτρέπουν ασάφειες σε κανένα επίπεδο.Η Σοβαρότητα των καταστάσεων επιβάλλει την ολική ρήξη σε επίπεδο προσώπων και ιδεών με τα όποια υπολείμματα κουβαλεί το πολιτικό χτές.