30 Ιουλίου 2013

Ευαίσθητες ισορροπίες στην Α. Μεσόγειο

Επιμέλεια: Παναγιώτης Γρηγορίου

Ο πολυσήμαντος ρόλος των Κούρδων της τουρκοσυριακής μεθορίου
Η εμφύλια σύρραξη στη Συρία επηρεάζει άμεσα την Τουρκία. Καθημερινά ανταλλάσσονται πυρά μεταξύ του τούρκικου στρατού και των Κούρδων αυτονομιστών που κατοικούν εντός της Συρίας

Η Τουρκία μέχρι πριν από ένα χρόνο είχε χερσαία σύνορα με τη Συρία μήκους 875
χλμ. Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πέτυχε συμμαχία με τους Κούρδους της Συρίας, δίνοντάς τους αυτοδιοίκηση με αντάλλαγμα να λαμβάνουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις μαζί με τον Συριακό στρατό εναντίον των σουνιτών αντιπάλων του Άσαντ. Οι Κούρδοι ζουν στη βόρεια Συρία και καταλαμβάνουν έκταση 600 χλμ. που εφάπτεται της Τουρκοσυριακής μεθορίου.
Ο τουρκικός Στρατός σήμερα έχει απέναντΊ του τους Κούρδους μαχητές που είναι παρακλάδι του ΠΚΚ και στα πρώην Συριακά μεθοριακά φυλάκια δεν υπάρχει η συριακή σημαία αλλά η σημαία του ΠΚΚ. Εδώ και ένα μήνα η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων αυτονομιστών είναι καθημερινό φαινόμενο και την Κυριακή ένας Τούρκος άμαχος έχασε τη ζωή του από βλήμα όλμου που εκτοξεύθηκε από το κουρδικό έδαφος. Την Κυριακή μάλιστα ο Ερντογάν έστειλε προσωπικό μήνυμα με τον τοπικό διοικητή της ΜΙΤ στον Κούρδο διοικητή της αυτοδιοικούμενης κουρδικής περιοχής της Συρίας για την αποκατάσταση των συνόρων και την αντικατάσταση των κουρδικών σημαιών με τις συριακές και απείλησε ότι εάν οι Κούρδοι συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως αυτόνομη οντότητα, θα αναλάβει δράση ο τουρκικός στρατός.


Ο ρόλος των Κούρδων
Ο αρχηγός των Κούρδων βουλευτών στο τουρκικό κοινοβούλιο, Ντεμιρτάς, που εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι και στη συνέχεια συνασπίσθηκαν σε κόμμα με την ονομασία «Κόμμα της Ειρήνης», σε δημοσιογραφική διάσκεψη απόρησε με την αντίδραση του Ερντογάν και αναρωτήθηκε «τι το κακό υπάρχει; Όπως η Τουρκία συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, θα συνορεύει από τώρα και με το Κουρδιστάν», σημείωσε. Η δήλωση αυτή του Ντεμιρτάς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των Τούρκων πολιτικών. Η αντιπολίτευση ζήτησε την απομάκρυνση του Νταβούτογλου, κρίνοντάς τον ως υπεύθυνο για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη και ότι οδήγησε στο χάος την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και γενικά το δόγμα του, που εδραζόταν στο μηδέν όσον αφορά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

Δεν ρίσκαραν
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας πριν από δύο χρόνια απέκλεισε την πολεμική αναμέτρηση με τη Συρία διότι ο θρησκευτικός πόλεμος της Συρίας θα μεταφερθεί εντός της Τουρκίας και ενδεχομένως να επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα για την Τουρκία αφού στη χώρα ζουν 20 εκατομμύρια Αλεβίτες Σιίτες ομόθρησκοι του Άσαντ που τον τελευταίο χρόνο έκαναν συλλαλητήρια υποστήριξής του, ζητώντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και θρησκευτική ελευθερία. Ως γνωστόν, το υφιστάμενο κεμαλικό σύνταγμα καταπιέζει όχι μονό τις εθνικές μειονότητες αλλά και τις θρησκευτικές μειονότητες.

Ανησυχεί ο Ερντογάν
Οι πολιτικοί αναλυτές επικρίνουν την πρόσφατη επίθεση του Ερντογάν εναντίον των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη στάση τους εναντίον του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι. Η στάση του Ερντογάν έφτασε σε σημείο παροξυσμού, υποστηρίζοντας τον Μόρσι διότι φοβάται ότι θα πάθει και αυτός τα ίδια. Την Κυριακή οι ισλαμιστές σε όλη την Τουρκία έκαναν διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι -υποκινούμενοι από τον Ερντογάν- όπου επικράτησαν αντιαμερικανικά συνθήματα, ανεβάζοντας τον αντιαμερικανισμό που επικρατεί στην Τουρκία στα ύψη.

Τα περί στρατηγικού βάθους

Φαίνεται ότι το δόγμα του Νταβούτογλου περί στρατηγικού βάθους και αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απέτυχε πλήρως με εξαίρεση την Ελλάδα και Κύπρο, διότι οι πολιτικοί τόσο στην Ελλαδα όσο και στην Κύπρο είναι ηττοπαθείς, δηλωμένοι εθνομηδενιστές και κράχτες της νεο-οθωμανικής εθελοδουλίας. Ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Άγκυρα δήλωσε υποταγή, μιλώντας περί αλλαγής των γεωγραφικών δεδομένων στο Αιγαίο, που οι Τούρκοι αναλυτές αυτό το μετέφρασαν ως αποδοχή της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Ως γνωστόν η Τουρκία επιδιώκει συνομοσπονδία, της οποίας να ηγείται, με την Ελλάδα να είναι δορυφόρος αυτής της συνομοσπονδίας ως επίσης τα δύο συνιστώντα κράτη, το ε/κ και το τ/κ. Το νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα είναι προσανατολισμένο προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΟΥΤαγματάρχης Εν Αποστρατεία