31 Ιουλίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Πρωτάθλημα και μαθήματα φέρνουν διαδηλώσεις

Πληροφορίες ότι τον Σεπτέμβριο θα φουντώσουν πάλι οι διαδηλώσεις διαθέτει η τουρκική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, τη στιγμή που δεν σταματάνε οι προσαγωγές στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς υποστήριξε πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «προσεχώς θα τεθεί θέμα διαδηλώσεων, με αφορμή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και την έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος».

Εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται «πληροφορία» για να προβλέψει κανείς στην Τουρκία ότι θα ξεκινήσει νέο κύμα διαδηλώσεων στα πανεπιστήμια, αλλά και με την έναρξη του πρωταθλήματος στις 17 Αυγούστου. Η έντονη παρουσία οργανωμένων οπαδών, ιδιαίτερα της ομάδας Μπεσίκτας, αλλά και των άλλων δύο ομάδων της Κωνσταντινούπολης, Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι στις διαδηλώσεις του Ιουνίου, καθιστά ρεαλιστική την πρόβλεψη.

Προσαγωγών συνέχεια όμως χθες στο Γκεζί, όπου μεταξύ άλλων προσήχθη και ένας Γερμανός, όταν διαμαρτυρήθηκε επειδή οι αστυνομικοί απομάκρυναν από το χώρο τις συμβολικές ταφόπλακες για τους έξι νεκρούς των διαδηλώσεων του Ιουνίου.Στο χορό μπήκε χθες και ο Κεμάλ Ντερβίς, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας την περίοδο 2001-2002, δηλαδή της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία.

Αφορμή για την παρέμβαση του Ντερβίς, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του αμερικανικού ινστιτούτου Brookings, ήταν ο αιφνίδιος έλεγχος που πραγματοποιείται εδώ και λίγες μέρες σε επιχειρήσεις του ομίλου Κοτς. Ο όμιλος βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης επειδή ξενοδοχείο που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Ταξίμ, και ανήκει στον όμιλο, είχε ανοίξει τις πόρτες του στους διαδηλωτές.
«Δεν έχουν θέση στην οικονομία της αγοράς η εκδίκηση και ο ρεβανσισμός. Οσοι πιστεύουν το αντίθετο, δεν ξέρουν από οικονομία ούτε και από πολιτική», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter ο Ντερβίς, και τονίζει ότι «η δίωξη ομίλων επιχειρήσεων για πολιτικούς λόγους μπορεί να φοβίσει τους ξένους επενδυτές και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία». Σύμφωνα με τον Ντερβίς, «το πολιτικό Ισλάμ έχει καταρρεύσει παντού.

Το εναλλακτικό μοντέλο για τη χώρα μας και την περιοχή πρέπει να είναι μια σύνθεση δημοκρατικής και φιλελεύθερης Αριστεράς».