31 Ιουλίου 2013

Χέιγκελ σε Αβραμόπουλο: Ευχαριστούμε για τη Σούδα

«Για την μακροχρόνια φιλοξενία μονάδων του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο της Σούδας αλλά και τον ρόλο της συγκεκριμένης βάσης στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λιβύη» ευχαρίστησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ενόψει και της συνάντησης Σαμαρά – Ομπάμα τον Αύγουστο.

«Η Ελλάδα παρά και πέραν της οικονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει με σχέδιο, σθένος και αποφασιστικότητα δεν παύει να είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Ο κ. Χέιγκελ επαίνεσε τις ενέργειες της Ελλάδας για την διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του για την στήριξη που παρέχει η χώρα στο ΝΑΤΟ. Οι κ. Χέιγκελ και Αβραμόπουλος συζήτησαν θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος και ο έλληνας Υπουργός υποσχέθηκε την διατήρηση της στενής σχέσης που διαθέτουν οι δύο χώρες, ενώ συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην διεξαγωγή από κοινού στρατιωτικών ασκήσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση.

Την Τετάρτη, ο Δημ.Αβραμόπουλος θα παραστεί σε τελετή στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στην Ουάσιγκτον, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΜΠΕ