14 Ιουλίου 2013

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Παιδιά «τρομοκράτες»

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRXpoopuragYuNfhDiSpEKOozBkSKDGgUgk3_nNWCaKOeqTgXCT
Ηλικίας 13 έως 24 ετών ήταν τα πέντε παιδιά των Γκουλμπαχάρ και Γιουσούφ Οζέρ, Χαλίλ και Γιουσεγίν Εσεν και των Μαρντίν και Αμπντουραχμάν Γκινάρ, το 2005, όταν στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ μελών του ΡΚΚ και των στρατιωτικών δυνάμεων.

Από τα όσα εκτέθηκαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέκυψε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες, μέσα στον πανικό τους, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, όχι μόνον εναντίον των αντιπάλων τους του ΡΚΚ, αλλά και εναντίον όλων όσοι βρίσκονταν στην περιοχή και δεν συμμετείχαν στα γεγονότα. Αποτέλεσμα ήταν να δολοφονηθούν εν ψυχρώ οι πέντε νεαροί και στην έρευνα που διεξήχθη από τον τουρκικό στρατό να χαρακτηριστούν ως τρομοκράτες. Ετσι, όπως έχει συμβεί με δεκάδες δολοφονίες Κούρδων πολιτών στη νοτιοανατολική Τουρκία, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο διότι, κατά την τουρκική νομοθεσία, αφορούσε το θάνατο πέντε τρομοκρατών του ΡΚΚ σε ένοπλη σύγκρουση.
Οι γονείς τους, ωστόσο, κατέφυγαν σε ανεξάρτητη ιατροδικαστική έρευνα και εξέταση των πτωμάτων των παιδιών τους, από την οποία αποδείχθηκε ότι οι νεαροί δεν έφεραν επάνω τους ούτε... ίχνος πυρίτιδας. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγαν, δέχθηκε ότι οι νεαροί ήταν άοπλοι και ότι η εν ψυχρώ δολοφονία τους από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συνιστούσε βάρβαρη παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ζωής.
Καταδίκασε την Τουρκία για την εν λόγω παράβαση και για μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας και την υποχρέωσε να καταβάλει από 65.000 ευρώ στον καθέναν από τους γονείς, για ηθική και υλική βλάβη. Κάτι, βέβαια, που δεν μπορεί να επαναφέρει στη ζωή τα παιδιά που δολοφονήθηκαν άδικα και αναίτια...