12 Ιουνίου 2013

Τεστ αντοχής με το… σήμα της ΕΡΤ

Τεστ αντοχής με το… σήμα της ΕΡΤ - Το στοίχημα του Μαξίμου και οι αντιδράσεις Σήμα αποφασιστικότητας, προς εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και στοίχημα με ρίσκο η υπόθεση ΕΡΤ. Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ΔΕΚΟ. Πώς αντιδρούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και γιατί το πήρε «πάνω του» το Μαξίμου. Η συγκυρία και η αντιπολίτευση.

«Σήμα» αποφασιστικότητας, προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως προς το εξωτερικό επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση Σαμαρά, μέσα από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες. Πρόκειται για στοίχημα με ρίσκο, το οποίο όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πιστεύει ότι θα κερδίσει, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τους κραδασμούς στην συγκυβέρνηση.

Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, η επιλογή της ΕΡΤ ήταν «προφανής» λόγω των κακών επιδόσεων που διακρίνουν τη λειτουργία της. Κι έχει ως βασικό «πολιτικό» στόχο να αντιστρέψει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να αποσυνδέσουν την απόφαση για την ΕΡΤ με την δέσμευση στην τρόικα για απολύσεις 4.000 υπαλλήλων φέτος, προβάλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με συμφέροντα. «Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς», υποστήριξε χαρακτηριστικά χθες ο Σίμος Κεδίκογλου. Ο ίδιος μίλησε για την πρόσληψη νέων ανθρώπων σε κρίσιμους τομείς στη θέση όσων δεν επαναπροσληφθούν στο νέο φορέα.

Προκειμένου να τονιστεί η αποφασιστικότητα και να διαχωριστεί το θέμα από την τρόικα, σε non paper αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η απόφαση ενεργοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων- και ήταν γνωστή στους κυβερνητικούς εταίρους.

Ωστόσο η συγκυρία κάθε άλλο παρά «αθώα» μοιάζει δεδομένης της αποτυχίας του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ μια μόλις μέρα πριν, αλλά και της διαφαινόμενης αδυναμίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παρουσιάσει στους δανειστές λίστα με 12.500 υπαλλήλους που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Εγκυρη πηγή του κυβερνητικού επιτελείου, με την οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr, υποστήριξε ότι μέσω αυτής της κίνησης, του «λουκέτου» δηλαδή σε έναν προβληματικό φορέα και της αντικατάστασης του από έναν νέο θεσμό, με άλλες προδιαγραφές λειτουργίας και λιγότερο προσωπικό, η κυβέρνηση στέλνει διπλό μήνυμα στους δανειστές.

Πρώτον, ότι προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις στον Δημόσιο τομέα. Και δεύτερον, ότι κάνει βήματα και στο θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο.
Πρόκειται για σημεία του ελληνικού προγράμματος στα οποία καταφανώς έχει υστερήσει, με αποτέλεσμα να υφίσταται κριτική κι από μεγάλο μέρος της εγχώριας κοινής γνώμης, καθώς μέρος της υπερ-φορολόγησης του πολίτη αποδίδεται στον «πολυέξοδο και αναποτελεσματικό» δημόσιο τομέα.

Ωστόσο το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τον νέο φορέα, αλλά και το ότι η ΕΡΤ θα "σιγήσει" για κάποιο- άγνωστο προς το παρόν- διάστημα, αποτελεί σημείο έντονης κριτικής για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ απασχολεί 2.656 εργαζόμενους και εισπράττει ανταποδοτικό τέλος 290 εκατ. ευρώ ετησίως. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε χθες, πάντως, δίνει τη δυνατότητα στους εποπτεύοντες υπουργούς να διατάξουν τον «ξαφνικό θάνατο» σε όποια φορέα εποπτεύουν και ήδη πληροφορίες μιλούν για λίστα είκοσι οργανισμών που βρίσκονται στα υπόψη... κάτι που όμως προς το παρόν δεν επιβεβαιωνεται απο πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Το δεν ψηφίζω... αλλά των κυβερνητικών εταίρων

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή, δημιουργεί κραδασμούς στα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια εντυπωσιακή κίνηση εκ μέρους τους, παρότι επικοινωνιακά οι τόνοι σηκώθηκαν. Αμφότεροι μάλιστα έσπευσαν να δηλώσουν υπέρ των αλλαγών στο Δημόσιο αλλά και την ίδια την ΕΡΤ.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όταν αυτή πάει στη Βουλή, αποφεύγοντας ωστόσο να τραβήξουν περισσότερο το σχοινί.

Από την Ιπποκράτους καρφώνουν το Μαξίμου λέγοντας ότι «το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη λόγω τρόικας». Συμπληρώνουν ότι «Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας», αλλά «προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Μιλώντας στην ΝΕΤ η Φ. Γεννηματά ζήτησε να γίνει άμεσα ραντεβού των τριών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, ενώ τόνισε ότι ανοίγει «παράθυρο» για τυφλές απολύσεις.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Θ. Μαργαρίτης προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου από το κόμμα προκειμένου να πάει άμεσα στη Βουλή η επικύρωση της ΠΝΠ και να μην μεταφερθεί η διαδικασία για μετά το καλοκαίρι, οπότε θα έχουν παγιωθεί τα «τετελεσμένα».
Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι σήμερα θα συναντηθούν με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

Κάθετη αντίδραση από την αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης. Σκληρή επίθεση άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει αργά χθες το βράδυ ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια όπως ο ίδιος δήλωσε να τον πείσει να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετική Περιεχουμένου με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη πρόταση, μετά και τις δηλώσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν διαθέτει την δεδηλωμένη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Παπούλιας είναι έντονα προβληματισμένος. Ενάντια στις αποφάσεις στράφηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι θα γίνει

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση:
· Η ΕΡΤ, καταργείται, όπως και οι θυγατρικές εταιρείες που έχουν συσταθεί.
· Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η κυκλοφορία εκδόσεων, η λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών αυτής, διακόπτονται μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος της 11ης Ιουνίου 2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα.
· Όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού μεταφέρονται στο υπουργείο Οικονομικών. Οι συχνότητες παραμένουν ανενεργές.
· Ολες οι εργασιακές σχέσεις λύονται και δίνονται οι νόμιμες αποζημιώσεις.
· Αναστέλλεται η καταβολή ανταποδοτικού τέλους μέσω ΔΕΗ.
Για το μεσοδιάστημα αθλητικοί αγώνες και άλλα γεγονότα που θα κάλυπτε η ΕΡΤ θα εκχωρούνται σε ιδιωτικούς σταθμούς με "διαφανείς" διαδικασίες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόφαση ήταν εις γνώση των πολιτικών αρχηγών και μιλά για κίνηση «υψηλού συμβολισμού» υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται υπό την πίεση της τρόικας. Μάλιστα σημειώνεται ότι η χρονική συγκυρία σχετίζεται με την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταδώσεις των πανελληνίων εξετάσεων.

Ευθεία είναι τα πυρά προς τους συνδικαλιστές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν επέτρεψαν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια και ότι εξέθρεψαν ή ανέχτηκαν σκάνδαλα.
Οσο για το νέο φορέα, προαναγγέλλεται ότι θα απασχολεί όσο προσωπικό χρειάζεται και θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα μεγάλων ξένων δικτύων της Ευρώπης. Αμεσα θα προχωρήσει η κατάθεση Σχεδίου Νόμου που θα περιγράφει τη λειτουργία του νέου φορέα.
http://www.euro2day.gr