12 Ιουνίου 2013

Ρίχνει λάδι στη φωτιά

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Συζήτηση σήμερα στην Ευρωβουλή για την κρίση στην Τουρκία
Αγκάθι για την Κύπρο η θέση των Σοσιαλιστών για άνοιγμα των κεφαλαίων 23-24, που είναι μπλοκαρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία

Λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις του και τη στάση του ρίχνει στην κρίση που επικρατεί στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πλέον είναι σαφή τα δημοκρατικά ελλείμματα του καθεστώτος. Αυτό είναι το γενικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρωβουλή και ο άξονας του ψηφίσματος που ετοιμάζουν οι πολιτικές του ομάδες και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την ολομέλεια. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή των πολιτικών ομάδων και των ευρωβουλευτών.

Το αγκάθι και οι… πρωταθλητές
Αγκάθι για τα κυπριακά συμφέροντα συνιστά η στάση των Σοσιαλιστών, οι οποίοι εξ αφορμής της κρίσης ζητούν το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 και συνεχίζουν να θεωρούν την Τουρκία ως δημοκρατικό πολιτειακό μοντέλο στην περιοχή. Κάνουν μάλιστα αναφορά σε πρωταθλητές της δημοκρατίας και ότι τα επεισόδια χαλούν την καλή εικόνα της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι κάθε πολιτική ομάδα έχει καταθέσει δικό της ψήφισμα και χθες έγινε διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών ομάδων για τον καταρτισμό ενός κοινού.


Φαίνεται ότι η αντίληψη των Σοσιαλιστών, όπως και των Πρασίνων, για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, καθώς και για το τουρκικό μοντέλο δημοκρατίας για τους λαούς της περιοχής, δεν συμβαδίζει με τη συμβιβαστική φόρμουλα του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Προφανώς, οι Σοσιαλιστές με τη στήριξη των Πρασίνων, θα καταθέσουν τροπολογίες, εκτός και αν αλλάξουν άποψη, κάτι που ώς ψες δεν φαινόταν στον ορίζοντα· εκτός και αν υπαναχωρήσουν οι λοιπές πολιτικές ομάδες. Ως γνωστόν, τα κεφάλαια 23-24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν μπλοκαρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως προς το θέμα του τουρκικού μοντέλου είναι διάχυτη η άποψη ότι, εφόσον το ίδιο κλυδωνίζεται εκ των έσω, πώς θα αποτελεί παράδειγμα για άλλους. Εκφράζεται πάντως και η θέση ότι το ζητούμενο στην παρούσα φάση δεν είναι να ανοίξουν νέα κεφάλαια, αλλά να σταματήσουν οι εκπτώσεις στην ανοχή που δείχνει η Ε.Ε. στη συμπεριφορά Ερντογάν.

Καταδίκη χρήσης βίας
Σε γενικές γραμμές το ψήφισμα αναμένεται να καταδικάζει τη χρήση βίας σε βάρος των διαδηλωτών, θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, ενώ γίνεται λόγος για ισορροπία μεταξύ των τριών δημοκρατικών εξουσιών - Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής. Στο κείμενο αναμένεται: 1) Να επισημαίνεται ότι μεγάλο μέρος των ΜΜΕ σχετίζεται με συμφέροντα. 2) Να καλούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση να εκφράσουν την πρόθεσή τους για μεταρρυθμίσεις. Και είναι στο σημείο αυτό που οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι δράττονται της ευκαιρίας να ζητούν το άνοιγμα το κεφαλαίων 23-24.

Πλουραλισμός και δικαιώματα
Μετά την κλιμάκωση των επεισοδίων υπάρχουν απόψεις για διατύπωση θέσης περί του αυτονοήτου. Ότι, δηλαδή, με τη στάση του ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά και ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί δεν είναι συμβατές με τη δημοκρατία και το δικαίωμα του πλουραλισμού απόψεων και σεβασμού του δικαιώματος της αντίθετης άποψης.