12 Ιουνίου 2013

Ζητούν άνοιγμα τάφων και στην Τουρκία

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/7/3/1/183731/Untitled.jpg
Άνοιγμα τάφων και στην Τουρκία ζητούν η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και προς τούτο επιδιώκουν την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποκάλυψη στην Επιτροπή Προσφύγων και για μαζική μεταφορά οστών από τάφους στα κατεχόμενα.
Έρευνες για τους αγνοούμενους και στην Τουρκία, με άνοιγμα τάφων και εκταφές, ιδιαίτερα σε νεκροταφεία όπου τάφηκαν αιχμάλωτοι και φυλακισμένοι, ζητούν βουλευτές της επιτροπής προσφύγων της βουλής.Συζήτησαν εκ νέου σήμερα το θέμα των αγνοουμένων, με την πλειοψηφία τους να ζητά να γίνουν διαβήματα ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να αποκαλύψει που έχουν θαφτεί αιχμάλωτοι του 1974 οι οποίοι είχαν μεταφερθεί σε τουρκικές φυλακές και δεν επέστρεψαν με την ανταλλαγή αιχμαλώτων.Η πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι τα μέλη της επιτροπής θα κινητοποιηθούν, με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη να τονίζει ότι έχουμε ηθική υποχρέωση.Άφωνοι έμειναν οι βουλευτές όταν άκουσαν από τους αρμοδίους να τους ενημερώνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα κατοχικά στρατεύματα μετακίνησαν ολόκληρους ομαδικούς τάφους στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται και να χάνονται οστά. 
 
 
Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι εκτιμάται πως μέχρι το 2017 μόνο για το 30% των αγνοούμενων θα εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη τους. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί μόλις 333 Ελληνοκύπριοι και 70 Τουρκοκύπριοι, ενώ παραμένουν οστά σε άλλα 240 κιβώτια προς ταυτοποίηση.