12 Μαΐου 2013

Το ΑΚΕΛ, ο Λαφοντέν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ευρώ

Χρήστου Δημήτρης
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού νομίσματος είναι πλέον μείζον θέμα στην Ε.Ε. Είναι θέμα για την παγκόσμια οικονομία λόγω της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει η γερμανική ηγεμονία, με την άδεια της εξαφανισμένης Γαλλίας. Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, απαιτεί και αντίστοιχη σοβαρή μελέτη. Εδώ δεν πρόκειται για προσωπικές ιδεοληπτικές αντιλήψεις. Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι προτάσεις επ' αυτού του ζητήματος απαιτούν σοβαρότητα εφόσον καθορίσουν πολιτικές που αφορούν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και εδώ δεν χωράνε συγνώμες για πιθανά λάθη.

Η ΘΕΣΗ του ΑΚΕΛ ως αντιπολίτευση, για έξοδο από το ευρώ, ήταν αυτή που δημιούργησε αίσθηση εδώ στην Ελλάδα και έγινε αφορμή για να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από έξω και από μέσα. Ακολούθησε η ιδέα του Όσκαρ Λαφοντέν και οι απόψεις του συμβούλου του, οικονομολόγου Χ. Φλάσμπεκ. Ως σοβαροί άνθρωποι και επιστήμονες, οι γνώμες τους είναι προσεκτικά διατυπωμένες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το σημερινό πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη. Ο Λαφοντέν μίλησε για επαναφορά στα εθνικά νομίσματα όλων των χωρών της Ευρωζώνης, ως απάντηση στην τακτική της Γερμανίας να εξωθήσει χώρες σε άτακτη έξοδο από το ευρώ, αφήνοντας τα εθνικά τους νομίσματα στο έλεος της αγοράς και της σπέκουλας. Ο Λαφοντέν μιλάει για συντεταγμένη διαδικασία ρύθμισης των νομισματικών ισοτιμιών, όπως είχε συμβεί στο πρώτο στάδιο (με την ECU) πριν την τυπική έκδοση του κοινού νομίσματος. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και λόγω των σημερινών πολιτικών συσχετισμών στην Ε.Ε.
 
ΑΠΟ τη μεριά του ο Χ. Φλάσμπεκ, που πρόσφερε τις γνώσεις του για τη διαμόρφωση της πρότασης του ΑΚΕΛ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη "Real News" μίλησε για την ανάγκη μιας πολιτικής συμμαχίας που θα πει στους ισχυρούς «κοιτάξτε, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Ή αλλάζετε γραμμή ή φεύγουμε». Η Γαλλία θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, αλλά για την ώρα δεν κινείται. Σε ερώτηση για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας και της Κύπρου απάντησε: "Θα ήταν πολύ δύσκολο. Ας μην κοροϊδευόμαστε, θα ήταν πολύ δύσκολη για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ. Οι εισαγωγές θα γίνονταν πολύ ακριβές. Αν όμως έφευγαν περισσότερες χώρες μαζί, θα ήταν πιο εύκολο. Αυτό που είπα και στην Κύπρο είναι 'πηγαίνετε να διαπραγματευτείτε στις Βρυξέλλες για μια συντεταγμένη έξοδο, με οικονομική και πολιτική στήριξη'. Δεν μπορείς να καταστρέψεις ένα μοντέλο σε μια νύχτα. Χρειάζονται διαδικασίες, προσαρμογή, διαρθρωτικές αλλαγές".
 
ΔΙΑΒΑΣΑ στο προηγούμενο φύλλο της "Εποχής ένα άρθρο του κυπριακής καταγωγής στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Αδάμου Ζαχαριάδη για την πολιτική του ΑΚΕΛ. Σημειώνει: "Έχουμε συνηθίσει τέτοιου είδους σημαντικές μετατοπίσεις, να συνοδεύονται από κάποια στοιχεία αυτοκριτικής για την προηγούμενη στάση. Αντιθέτως στο κόμμα της κυπριακής Αριστεράς δεν φαίνονται πρόθυμοι να προβούν σε καμιά αυτοκριτική για τους λανθασμένους χειρισμούς των τελευταίων χρόνων". Τι έκανε το ΑΚΕΛ πέντε ολόκληρα χρόνια στην εξουσία; Πόσους από τους κινδύνους εντόπισε και κατάφερε να τους αντιμετωπίσει επιτυχώς; Για να είμαστε ειλικρινείς, το ΑΚΕΛ δεν ζήτησε βοήθεια (Λαπαβίτσας - Φλάσμπερκ) για να βγάλει σωστή απόφαση. Είχαν πάρει ήδη την απόφαση και ζητούσαν επιχειρήματα για να τη στηρίξουν. Φυσικά, η πρόταση του ΑΚΕΛ με πρόεδρο και κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δύσκολα θα γίνει δεκτή. Θυμίζουμε πως το πολιτικό σύστημα της Κύπρου είναι προεδρικό και δεν προβλέπει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Συνεπώς, η στροφή του ΑΚΕΛ είναι μια πολιτική διαφυγή - επένδυση για την αντιπολιτευτική περίοδο και τα δύσκολα χρόνια που περιμένουν τους Κυπρίους πολίτες.
 
ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε; Το ένα τέταρτο του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε το ΑΚΕΛ μια διαχειριστική συντεχνία, προκειμένου να στηρίξει την άποψη για μονομερή αποχώρηση από το ευρώ, χαρακτηρίζει τώρα τη νέα θέση ως υπεύθυνη, σοφή και ρεαλιστική! Δεν έχω διάθεση να ρίξω λάδι στην εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως πάμε στις επόμενες εκλογές με δύο, τρεις ή και περισσότερες γραμμές, ο κόσμος θα μας κρεμάσει κουδούνια. Είναι διαφορετικό να είσαι στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης, οπότε μπορείς να λες ό,τι θες, και διαφορετικό να έχεις ιερό σκοπό να κυβερνήσεις και να σώσεις τη χώρα. Και το ΑΚΕΛ είναι πλέον στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης. Κανείς δεν αρνείται τις πιθανές οδυνηρές εξελίξεις στην Ε.Ε. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Να έχουμε υπολογίσει όλα τα σενάρια και να έχουμε προετοιμάσει λύσεις και συμμαχίες για κάθε απρόοπτο. Να γνωρίζουμε λεπτομερώς τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι στα εκατομμύρια των πολιτών που θέλουν να μας εμπιστευτούν. Και να ολοκληρώσω με ένα ερώτημα προς τους όλους τους αριστερούς που προτείνουν ως σωτήρια λύση την έξοδο από το ευρώ. Από πού προκύπτει ότι αν αυτό συμβεί, η έξοδος από το ευρώ, την πολιτική εξουσία και τη διαχείρισή της μετά θα την έχει η Αριστερά; Ειλικρινά περιμένω μία τεκμηριωμένη απάντηση.