12 Μαΐου 2013

«Πλάι - πλάι στο μέλλον» Άρχισε την Κυριακή ο στρατηγικός διάλογος Γερμανίας - Τουρκίας Κοινό άρθρο των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών

Φωτογραφία: AFP
Με αφορμή την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Γερμανίας – Τουρκίας την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών συνυπογράφουν άρθρο υπό τον τίτλο «Πλάι – πλάι» στο μέλλον στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung». Εκφράζουν την επιθυμία για νέα ώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ε.Ε.

  Στο άρθρο επισημαίνεται η προσήλωση της Τουρκίας στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί.Ο Γκίντο Βεστερβέλε και Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις και στις οικονομίες τους, για τις οποίες γράφουν ότι έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σταθερότητα κατά την οικονομική κρίση.

«Ως συμμαχία φίλων και εταίρων έχουμε χτίσει, επί δεκαετίες, στέρεα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το μέλλον», τονίζουν οι δύο υπουργοί και συμπληρώνουν: «Τώρα θέτουμε τις βάσεις για να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Πρόκειται για μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον. Επίσης κινούμαστε προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έχουμε κοινό στόχο να δώσουμε νέα πνοή στην προσέγγιση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αποτελεί θετική ένδειξη ότι θα ανοίξουν σύντομα νέα κεφάλαια στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις βλάπτει την Τουρκία και την Ευρώπη».

Παράλληλα, εκφράζουν την επιδίωξή τους να προωθήσουν το διάλογο για την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους στην Ε.Ε.Τονίζουν, επίσης, ότι αυτή η διαδικασία θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών και ότι στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επισημαίνουν και τον μεγάλο αριθμό Τούρκων που ζουν στη Γερμανία. 
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=363136