15 Μαΐου 2013

Η Αγκυρα «βομβαρδίζει» τον Ασαντ

getFile (10) Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις τουρκοσυριακές σχέσεις με τη συντριβή τουρκικού F-16 λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση στο Ρεϊχανλί. Ενώ πιέσεις στη Δαμασκό ασκούν Δύση και Ισραήλ η ρευστότητα επικρατεί στη συριακή αντιπολίτευση

Του Νικόλα Ζηργάνου

Σε ατύχημα αποδίδει η Αγκυρα την πτώση τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16, το οποίο συνετρίβη στην περιοχή Οσμανίγιε, εντός τουρκικού εδάφους, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα συριακά σύνορα. Η είδηση προκάλεσε σκεπτικισμό καθώς τον περασμένο Ιούνιο, η συριακή αεράμυνα κατέρριψε τουρκικό αναγνωριστικό αεροσκάφος F-4, το οποίο είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. Η πτώση του F-16 σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά τη διπλή έκρηξη παγιδευμένων αυτοκινήτων στη μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί, η οποία κόστισε τη ζωή σε 50 πολίτες και τραυμάτισε άλλους 140.


Η Αγκυρα, που κατηγόρησε τη Δαμασκό πως κρύβεται πίσω από την επίθεση (αν και οι συλληφθέντες εννέα ύποπτοι είναι Τούρκοι, μέλη ένοπλης ακροαριστερής οργάνωσης), ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το καθεστώς Ασαντ, το οποίο αρνείται κατηγορηματικά κάθε σχέση.

Κι ενώ η συριακή κρίση διαχέεται, ο Αμερικανός πρόεδρος ασκώντας νέες μεγάλες διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις στη Δαμασκό, ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις έρευνες για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό. «Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών θα μας καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι το Λονδίνο θα διπλασιάσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους Σύρους αντάρτες, βοήθεια η οποία -τουλάχιστον επισήμως- δεν περιλαμβάνει όπλα, αλλά μόνο βοηθητικό στρατιωτικό υλικό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, συστήματα τηλεπικοινωνιών, εκπαίδευση κ.λπ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η βοήθεια αυτή θα κατευθυνθεί στις φιλοδυτικές αντάρτικες οργανώσεις και αποτελεί φραγμό στην ανάπτυξη του εξτρεμιστικού ισλαμικού κινήματος.

Η συριακή κρίση θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στο Σότσι -όπου θα διεξαχθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Βασικός στόχος του Νετανιάχου είναι να αποτρέψει τη Μόσχα να πουλήσει εξελιγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, η συριακή αντιπολίτευση συνεδριάζει πυρετωδώς για τη συμμετοχή της ή μη -και υπό ποιους όρους- στη σύνοδο που προετοιμάζουν Ρώσοι και Αμερικανοί για την πολιτική λύση της συριακής κρίσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του καθεστώτος Ασαντ και των αντιφρονούντων. Την οριστική απόφαση της αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» (SNC) θα τη λάβουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε έκτακτη σύνοδο, στις 23 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να εκλεγεί και ο διάδοχος του ηγέτη του SNC, Μοάζ Χατίμπ, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα έπειτα από διαφωνίες με τα στελέχη της αντιπολίτευσης, σχετικά με την τακτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στο καθεστώς Ασαντ. Στο εσωτερικό της συριακής αντιπολίτευσης επικρατεί μεγάλη ρευστότητα, καθώς οι Αμερικανοί πιέζουν για αλλαγή γραμμής αλλά και για διεύρυνση της πολιτικής της βάσης.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη λιβανέζικη εφημερίδα «Alakhbar», βρίσκεται προ των θυρών η συμμετοχή στο SNC (που αποτελείται κυρίως από εξόριστους Σύρους) γνωστών προσωπικοτήτων και οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης του «εσωτερικού« όπως η οργάνωση NCC που διατηρεί σημαντική επιρροή στη Δαμασκό, αλλά και του γνωστού αντιφρονούντα Μισέλ Κιλό, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους λίγους αντικαθεστωτικούς που έχουν κύρος και αντίκρισμα στην κοινωνία.

Πρωτοβουλία έχει αναλάβει και η ισπανική κυβέρνηση, η οποία κάλεσε για διαβουλεύσεις στη Μαδρίτη οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που δεν συμμετέχουν στο SNC, όπως το «Εθνικό κόμμα ανάπτυξης της Συρίας«, (SNDP) με στόχο να πειστούν να συμμετάσχουν και αυτοί στη «Γενεύη 2», όπως αποκαλείται πλέον κωδικά, η σύνοδος που προετοιμάζουν Ρώσοι και Αμερικανοί για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Στη Μαδρίτη βρίσκεται και αντιπροσωπεία του NCC, με τον Χαϊθάμ Μάνα, τον Χασάν Αμπντούλ Αζίμ και άλλους γνωστούς αντικαθεστωτικούς.

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει και η αιγυπτιακή κυβέρνηση, που προετοιμάζει άλλη σύσκεψη αντικαθεστωτικών στο Κάιρο, στις αρχές Ιουνίου, ενώ και το Ιράν έχει εξαγγείλει -παρά την προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η Τεχεράνη- διεθνή σύνοδο για το συριακό πρόβλημα. Είναι φανερό, ότι παράλληλα με τις απειλές για στρατιωτική εμπλοκή, που με πολύ λεονταρισμό θέτει η Τουρκία, παρά τις αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν κατά της Δαμασκού οι Ισραηλινοί, παρά τα σενάρια περί χημικών όπλων που εξυφαίνουν μυστικές υπηρεσίες, υπάρχει παράλληλα μια έντονη πίεση και παρασκηνιακή δραστηριότητα από Ουάσινγκτον, Μόσχα και Βρυξέλλες να βρεθεί πολιτική λύση για να αποτραπεί το επερχόμενο χάος.
http://www.efsyn.gr/?p=49752