15 Μαΐου 2013

Διπλή πρόκληση για το ιρανικό ιερατείο Ραφσατζανί και Μασεΐ βάζουν φωτιά στις προεδρικές εκλογές

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02560/Ahmadinejad-iran_2560764b.jpgA.P., PRESS TV
Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ιρανικές προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου προοιωνίζονταν υποτονικές και προβλέψιμες. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, μια άκρως πολωτική φυσιογνωμία, είχε τεθεί εξαρχής εκτός μάχης, καθώς το Σύνταγμα του απαγόρευε να διεκδικήσει και τρίτη συνεχή θητεία. Ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο Μαχντί Καρουμπί, οι δύο μεταρρυθμιστές υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου «Πράσινου Κινήματος», που βάφτηκε στο αίμα μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2009, συνεχίζουν να τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό και δεν θα είναι ούτε αυτοί υποψήφιοι.

Ολα άλλαξαν, όμως, το Σάββατο. Λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, δύο πολιτικοί «βαρέων βαρών» μπήκαν στην κούρσα, βάζοντας φωτιά στην προεκλογική ατμόσφαιρα. Και οι δύο υποψηφιότητες συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού και θρησκευτικού κατεστημένου, αν και από εντελώς διαφορετική σκοπιά η κάθε μία. Πρόκειται για τον προστατευόμενο του Αχμεντινετζάντ, Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασεΐ, και για τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Στενός σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου, ο Μασεΐ συνδέεται μαζί του με συγγενικούς δεσμούς – η κόρη του έχει παντρευτεί τον γιο του Αχμεντινετζάντ. Πολλοί πιστεύουν ότι, αν εκλεγεί ο Μασεΐ, ο Αχμεντινετζάντ θα συνεχίσει «να κυβερνά από το πίσω κάθισμα», με προοπτική να επιστρέψει σε επόμενη προεδρική αναμέτρηση. Ωστόσο, ο 52χρονος πολιτικός αποτελεί κόκκινο πανί για το κατεστημένο της Τεχεράνης. Η επιμονή του στον ιρανικό εθνικισμό (σε βάρος του ισλαμικού φονταμενταλισμού) και οι θέσεις του για περιορισμό των εξουσιών του ιερατείου τού έχουν ήδη κοστίσει, καθώς του έχουν προσάψει την πολύ επικίνδυνη ρετσινιά περί «αιρετικού ρεύματος».
Με αυτό το προηγούμενο, δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι το Συμβούλιο Επίβλεψης, που επικυρώνει ή απορρίπτει κάθε προεδρική υποψηφιότητα, θα επιτρέψει στον Μασεΐ να κατεβεί στις εκλογές. Ηδη, το κατεστημένο της Τεχεράνης πνέει τα μένεα κατά του Αχμεντινετζάντ για το ότι συνόδευσε τον προστατευόμενό του κατά την υποβολή της υποψηφιότητας και του σήκωσε επιδεικτικά το χέρι μπροστά στα φλας των δημοσιογραφικών συνεργείων. «Η συγκεκριμένη πράξη θα αναφερθεί στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Επίβλεψης, Αμπάς Αλί Καντχονταεΐ, κάνοντας λόγο για παράνομη παρέμβαση του προέδρου στην εκλογική διαδικασία.
Αλλά και ο 78χρονος Ραφσατζανί εξόργισε τον αγιατολάχ Χαμενεΐ μετά τις εκλογές του 2009, όταν τάχθηκε στο πλευρό της αντιπολίτευσης, υιοθετώντας τις αιτιάσεις της περί νοθείας υπέρ του Αχμεντινετζάντ. Η νεότερη κόρη του Ραφσατζανί, Φαεζέχ, εξέτισε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για την ανάμειξή της στις διαδηλώσεις του «Πράσινου Κινήματος». Πάντως, ο Ραφσατζανί, πρόεδρος του Ιράν από το 1989 μέχρι το 1997, έχει τη φήμη του πραγματιστή πολιτικού, που επεδίωξε, επί προεδρίας του, την επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και εφάρμοσε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Οι δύο «αιρετικές» υποψηφιότητες ανάγκασαν ήδη το στρατόπεδο των «υπερασπιστών των αρχών», δηλαδή των εκλεκτών του πολιτικοθρησκευτικού κατεστημένου, να συμπτύξουν τις γραμμές τους για να αποφύγουν μια δυνητικά ολέθρια πολυδιάσπαση ψήφων. Ολα δείχνουν ότι την προεδρική εκλογή θα διεκδικήσει εκ μέρους αυτού του στρατοπέδου ο Σαέντ Τζαλιλί, σύμβουλος του Χαμενεΐ και επικεφαλής των διαπραγματευτών με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.