Να σταματήσουν τα περί «αμοιβαιότητας» ζητά η Αθήνα από την Τουρκία
Αθήνα: Να σταματήσουν οι δηλώσεις περί «αμοιβαιότητας» ζητά η Αθήνα από την Τουρκία, αναφορικά με την επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής Χάλκης.«Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας», απαντά ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας στις δηλώσεις Τούρκου Αντιπροέδρου.


Σύμφωνα με τον κ. Δελαβέκουρα, η Αθήνα συγκρατεί από τη δήλωση του Μπουλέντ Αρίντς, σε συνέντευξη στην «Today's Zaman», τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Σχολής και περιμένει, σημειώνοντας ότι «η επαναλειτουργία της Σχολής θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας».

Ωστόσο, όσον αφορά τα περί αμοιβαιότητας, ο κ. Δελαβέκουρας, ανέφερε ότι «οι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν. Όχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί».

Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σημειώνει πως ανάλογες δηλώσεις «κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».

Πηγή: philenews