15 Μαΐου 2013

Εμφύλιος στους Τόρις

http://cdn.newsthump.com/wp-content/uploads/2013/02/Hadrians-wall-2.jpg
Οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ήταν ποτέ το δυνατό χαρτί των Συντηρητικών. Αντίθετα, τους δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αρκεί να θυμηθούμε, ότι ο ευρωσκεπτικισμός αποδείχθηκε το Βατερλό της Μάργκαρετ Θάτσερ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφήνοντας την εξουσία στον Τζον Μέιτζορ. Στα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση, το θέμα της σχέσης της ΕΕ με τη Βρετανία, σιγόκαιε. Άλλωστε, ήταν θέμα της Εργατικής κυβέρνησης να το χειριστεί. Τώρα όμως, που οι Τόρις είναι και πάλι στην εξουσία, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι για ακόμη μια φορά με το τι θα γίνει με το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για την αναβίωση του ευρωσκεπτικισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς. Η γερμανική ηγεμονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απογοήτευση απέναντι στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και η αντιμεταναστευτική ρητορική του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που τα πήγαν ιδιαίτερα καλά στις τελευταίες τοπικές εκλογές, η κρίση στην Ευρωζώνη είναι μερικοί από αυτούς. Ειδικά τα αποτελέσματα των εκλογών, προκάλεσε  πανικό στα μέλη της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις που ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργό να υιοθετήσει μια σειρά δεξιών μέτρων

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν πως η χώρα δεν πρέπει να αποχωρήσει. Γνωρίζει καλά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νόμιζε ότι θα ξεμπέρδευε εύκολα ανακοινώνοντας δημοψήφισμα για αποχώρηση το 2017 εφόσον κερδίσει και μια δεύτερη θητεία. Έκανε λάθος, αφού με αυτή την κίνηση δεν κατάφερε να εξουδετερώσει την απειλή εξέγερσης των ευρωσκεπτικιστών της παράταξής του.

Η Βρετανία ποτέ δεν ένιωθε άνετα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την ημέρα που έγινε πλήρες μέλος, κοιτάζει και προς την έξοδο. Όσες διακηρύξεις και να γίνουν, όσα επιχειρήματα και αν ακουστούν, η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι ένα θέμα που πάντα θα υπάρχει. Για αυτό και πρέπει να δοθούν οριστικές λύσεις. Ίσως η καλύτερη λύση, είναι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα και να αποφασίσουν οι Βρετανοί για το μέλλον της χώρας τους. Αν είναι να μείνουν να μείνουν. Αν είναι να φύγουν να φύγουν. Η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.