15 Μαΐου 2013

Σάλος με το κρεβάτι στο αεροπλάνο του Νετανιάχου

Israeli prime minister Binyamin Netanyahu and his wife Sara in China this weekA.P.ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αλγεινή, τουλάχιστον, εντύπωση έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη η είδηση ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δαπάνησε το ποσό των 127.000 δολαρίων προκειμένου να εγκατασταθεί διπλό κρεβάτι στο αεροπλάνο με το οποίο ταξίδεψε συνοδεία της συζύγου του, Σάρα, στο Λονδίνο για την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ. Την αποκάλυψη έκανε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10, το απόγευμα του Σαββάτου, και ενώ χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωναν στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις της χώρας κατά των μέτρων λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Αίσθηση έχει, επίσης, προκαλέσει το γεγονός ότι το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο επιχείρησε να δικαιολογήσει τη δαπάνη τονίζοντας ότι «ο κ. Νετανιάχου έπρεπε να ξεκουραστεί διότι το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένο». Στον απόηχο των έντονων επικρίσεων που δέχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ωστόσο, συνεργάτες του έσπευδαν να «μαζέψουν» την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Νετανιάχου δεν είχε ενημερωθεί για το κόστος εγκατάστασης του διπλού κρεβατιού. Το «σκάνδαλο του διπλού κρεβατιού», όπως αποκαλείται από μερίδα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της αντιπολίτευσης στη χώρα. «Είναι ανεκδιήγητη η συμπεριφορά του», σχολίασε ο βουλευτής των Εργατικών, Μίκι Ρόζενθαλ. Ακόμα όμως και η φίλα προσκείμενη στο κυβερνών Λικούντ του κ. Νετανιάχου εφημερίδα, «Γεντιότ Αχρονόθ», υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική. «Είναι πραγματικά απίστευτο πως ούτε ένα άτομο από τον προσωπικό κύκλο του κ. Νετανιάχου δεν αντιλήφθηκε το ατόπημα αυτής της δαπάνης και πώς θα αντιδρούσε ο μέσος πολίτης όταν το μάθαινε», τονίζεται σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

Αυτή δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποκύπτει στον πειρασμό της πολυτέλειας και των ανέσεων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ισραηλινός Τύπος είχε αποκαλύψει ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δαπανούσε περί τα 2.700 δολάρια ετησίως για το αγαπημένο παγωτό του κ. Νετανιάχου. Και τότε, το περιβάλλον του κ. Νετανιάχου είχε διαρρεύσει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν γνώριζε το κόστος του παγωτού. Η όλη συζήτηση γύρω από τις «ανέσεις» του ζεύγους Νετανιάχου έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία μόλις χθες αποφάσισε σε περικοπή των αμυντικών δαπανών, ενώ έχει ήδη προτείνει αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Στη μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Τελ Αβίβ, πάντως, στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε και ο Γιαρ Λαπίντ, αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου, Γες Ατίντ. Σημειώνεται ότι το Γες Ατίντ του κ. Λαπίντ αναδείχθηκε σε δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του Ισραήλ εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια της μεσαίας κυρίως τάξης για την ακρίβεια και τη διαφθορά στον δημόσιο βίο. «Είναι εξωφρενικό ότι εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε νέους φόρους και να υποστούμε μια υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου ενώ ο Νετανιάχου διασκεδάζει στην Κίνα ή κοιμάται σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος με τη σύζυγό του», δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών στην εφημερίδα «Mααρίβ».