15 Μαΐου 2013

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Ιράκ στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με ιρακινή αντιπροσωπεία

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Ιράκ στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με ιρακινή αντιπροσωπεία
Η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιράκ, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ιρακινής αντιπροσωπείας, υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Ιράκ Χουμάμ Χαμούντι, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα.



Ο κ. Χαμούντι δήλωσε στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ότι η ευρωπαϊκή προεδρία που θα αναλάβει η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2014, αποτελεί ευκαιρία για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, δεδομένης και της συμφωνίας συνεργασίας που έχει υπογράψει το Ιράκ με την ΕΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σύμφωνα με τον ιρακινό αξιωματούχο, στην πραγματοποίηση επιχειρηματικών αποστολών και στην ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας, ενώ η ιρακινή πλευρά έθεσε το θέμα της διευκόλυνσης της βίζας.

Ο δρ Χαμούντι απηύθυνε πρόσκληση προς τους έλληνες επιχειρηματίες, λέγοντας ότι οι Ελληνες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι και ανέφερε παραδείγματα ελληνικών εταιριών που έχουν ήδη πάρει δουλειές, όπως τη ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στο Ανμπάρ και άλλες στη Βασόρα και το κουρδικό Αρμπίλ.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Συρίας, είπε ότι συζητήσαμε με τον Ελληνα υφυπουργό για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και τόνισε ότι το Ιράκ υποστηρίζει την ειρηνευτική πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή Λακντάρ Μπραχίμι.

Ως προς τα πυρηνικά του Ιράν, είπε, επιδιώκουμε συνεργασία με την Ελλάδα για την επίλυση του προβλήματος και την οικοδόμηση ξανά σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Ιράν και Δύσης, με προοπτική να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

Τέλος, ο ιρακινός αξιωματούχος ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στα αραβικά θέματα και στο θέμα της Παλαιστίνης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα σύντομα θα ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες.
http://www.tanea.gr/