07 Φεβρουαρίου 2013

O Λίβανος προχωρά σε αξιποίηση του φυσικού αερίου

Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι στο Λίβανο, η χώρα θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την απονομή συμβολαίων εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της στις 31 Μαρτίου 2014.
Αυτό δηλώνει στους Financial Times ο σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας του Λιβάνου, Σέζαρ Αμπί Χαλίλ. Ο ίδιος σύμβουλος προσθέτει ότι το μοντέλο της Συμφωνίας Εξερεύνησης και Παραγωγής του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Βηρυτού θα εγκριθεί από το συμβούλιο Υπουργών έως τις 12 Απριλίου 2013, με το επίσημο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να προσδιορίζεται χρονικά για τις 2 Μαΐου. Ο Λιβανέζος αξιωματούχος εξηγεί ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η πλειοδοτική διαδικασία δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από το συμβούλιο Υπουργών.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Λιβάνου φαίνεται να είναι έντονο. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη βρετανική εταιρεία Cairns Energy που έχει ήδη ανακοινώσει τη σύσταση κοινοπραξίας για συμμετοχή στο διαγωνισμό. Παράλληλα περίπου 30 εταιρείες φέρονται να έχουν αγοράσει την έκθεση σεισμικών δεδομένων της Βηρυτού.
 
Παρόλα αυτά σημειώνεται ότι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την ετοιμότητα της κυβέρνησης του Λιβάνου να διαχειριστεί εντός των προθεσμιών την ανάθεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων η απουσία επαληθευμένων δημοσιονομικών και οικονομικών λεπτομερειών που ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Λίβανος βρίσκεται σε διάσταση με το Ισραήλ και σε μικρότερο βαθμό με την Κύπρο για το καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ κάθε χώρας. Αυτό δημιουργεί μια ανησυχία διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια τεμάχια θα προσφερθούν σε ξένους επενδυτές. Πάντως ο κ. Χαλίλ καθησυχάζει λέγοντας ότι τα τεμάχια που θα προσφερθούν θα είναι «ελκυστικά». Προσθέτει εξάλλου ότι το λεπτομερές του ειδικού πετρελαϊκού νόμου που ψηφίστηκε το 2010 εγγυάται την ομαλότητα της διαδικασίας. 
http://sigmalive.com/inbusiness/news/world/29308