07 Φεβρουαρίου 2013

Το «Μαύρο Μπλοκ» α λα αιγυπτιακά

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Ντυμένοι στα μαύρα, με κουκούλες και με «δάνεια» από τα δυτικά αυτονομιστικά κινήματα, οι νεαροί αντίπαλοι του Μόρσι είναι δυναμικοί και προσέλκυσαν στο facebook, με το σύνθημα «Χάος ή αδικία», 35.000 άτομα
AIGYPTOS Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
 Ολοι στην Αίγυπτο μιλούν γι” αυτό, ωστόσο ουδείς γνωρίζει στ” αλήθεια ποιοι το απαρτίζουν. Ο λόγος για τα μέλη του «Black Block», τους νεαρούς μασκοφόρους αντιπάλους του προέδρου Μόρσι, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις διαδηλώσεις ακόμη και με τη βία αν χρειαστεί.

Ντυμένοι στα μαύρα, με κουκούλες, τα μέλη του «Μαύρου Μπλοκ», τα οποία αντλούν την ιδεολογική τους πλατφόρμα από τα δυτικά αντικαθεστωτικά, αυτονομιστικά κινήματα της δεκαετίας του ’80, εμφανίστηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου, παραμονή της δεύτερης επετείου της αιγυπτιακής επανάστασης, ενώ σ” αυτό το μικρό διάστημα έχουν κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσέλκυσαν 35.000 άτομα στο facebook και 20.000 στο twitter προβάλλοντας κατά κύριο λόγο το βασικό τους σύνθημα που είναι «Χάος κατά αδικίας».

Την 24η Ιανουαρίου τα μέλη του «Μαύρου Μπλοκ» ανάρτησαν το «επίσημο» βίντεό τους στο YouTube, το οποίο έχει τραβηχτεί βράδυ στους δρόμους της Αλεξάνδρειας. Στα τέσσερα λεπτά που διαρκεί νεαροί κουκουλοφόροι, υπό τους ήχους hard rock μουσικής, ξεχύνονται στην πόλη με αποστολή -όπως λένε- να «πολεμήσουν τη φασιστική χούντα των Αδελφών Μουσουλμάνων και το ένοπλο σκέλος της».

Το νέο στοιχείο που έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα στην πολιτική ζωή της βορειο-αφρικανικής χώρας δεν ανήκει, όπως είπαν τα μέλη του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο FRANCE 24, σε κάποια πολιτική ομάδα ή κόμμα. Αρνούνται όμως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο και πολιτικό ακτιβιστή Ναγκάντ Ελ Μποράι, η ξαφνική εμφάνιση του «Μαύρου Μπλοκ» μόνο τυχαία δεν είναι. Γι” αυτό και στη συνέντευξή του στον αιγυπτιακό σταθμό CBC-TV εκτιμά πώς η ομάδα «γεννήθηκε» ως αντίδραση απέναντι στη βία που ασκούσαν και ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας τόσο επί Μουμπάρακ όσο και επί Μόρσι. Για τον δεύτερο μάλιστα λένε ότι ουσιαστικά έχει επιβάλει μια «θρησκευτική δικτατορία».

Σε αντίθεση με τον Μποράι, ο Σαμίρ Σαχέτα, καθηγητής Αραβικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, χαρακτηρίζει το μπλοκ «έκπληξη» και εκτιμά ότι αποτελείται από τα πλέον ριζοσπαστικά και μαχητικά στοιχεία που ξεκίνησαν το 2011 την προσπάθεια ανατροπής του Μουμπάρακ. Πάντως ο ειδικός αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Αλ Αχράμ στο Κάιρο, Σαΐντ Αλ Λαουιντί, πιστεύει ότι το «Μαύρο Μπλοκ» δεν είναι τίποτε άλλο «παρά η συνέπεια της έλλειψης πολιτικής συνείδησης στην Αίγυπτο και ειδικά μεταξύ των νέων».

Μια εντελώς διαφορετική θεωρία για την ταυτότητα της ομάδας υποστηρίζει το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, το οποίο μετέδωσε πως ένα συλληφθέν μέλος της ομάδας θεωρείται ύποπτο ότι σχεδίαζε να εκτελέσει «ισραηλινά σχέδια», τα οποία προέβλεπαν επιθέσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες και ζωτικής σημασίας κρατικές εγκαταστάσεις.

Οπως και να “χει το πράγμα, ήδη ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου έχει διατάξει τη σύλληψη ακόμη και ατόμων που υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στο «Μαύρο Μπλοκ» το οποίο περιγράφει ως «οργανωμένη ομάδα η οποία πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες».