07 Φεβρουαρίου 2013

Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Τουρκίας Θύελλα αντιδράσεων και πολιτική αναστάτωση προκαλούν οι τοποθετήσεις του Αμερικανού Πρέσβη


Οι κρίσιμες εξελίξεις στην Άγκυρα σήμαναν συναγερμό και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. 

Νίκος Στέλγιας.Πολιτική αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην τουρκική πρωτεύουσα. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός Πρέσβης Francis Ricciardone πραγματοποίησε δηλώσεις στους Τούρκους δημοσιογράφους σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο. Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ άσκησε έντονη κριτική στην τουρκική κυβέρνηση εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία στο πεδίο του εκδημοκρατισμού.

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους λίγες μόλις ημέρες μετά την βομβιστική επίθεση, την οποία δέχθηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, ο κ. Ricciardone τόνησε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους παραμένουν φυλακισμένοι οι υψηλόβαθμοι στρατηγοί του τουρκικού στρατού. Κατά την άποψη του Αμερικανού Πρέσβη, οι φυλακισμένοι Τούρκοι στρατηγοί δεν είναι «τρομοκράτες» και η μεταχείριση τους από τις διωκτικές αρχές δεν συμβαδίζει με τις αρχές και του κανόνες ενός κράτους δικαίου. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο πεδίο του εκδημοκρατισμού και έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα στα πεδία της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών. 


Οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη δημιούργησαν μεγάλη αναταραχή στους πολιτικούς κύκλους της τουρκικής πρωτεύουσας. Χθες το βράδυ, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χιουσεγίν Τσελίκ έσπευσε να απαντήσει στον Francis Ricciardone σε πολύ υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Τσελίκ, η Ουάσιγκτον δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Τουρκίας.
 

Οι κρίσιμες εξελίξεις στην Άγκυρα σήμαναν συναγερμό και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Οι πρώτες πληροφορίες, οι οποίες φτάνουν στην www.kathimerini.com.cy από τους κύκλους του υπουργείου τονίζουν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου έχει καλέσει τον Francis Ricciardone στο υπουργείο και ότι έχει ζητήσει επεξηγήσεις για τις σκληρές τοποθετήσεις του Αμερικανού Πρέσβη.
 

Εν τω μεταξύ, οι κεμαλιστικές μερίδες χαιρετίζουν με μεγάλη ικανοποίηση τις τοποθετήσεις του Αμερικανού Πρέσβη. «Ορθές αλλά αργοπορημένος», φαίνεται πως είναι η άποψη των συγκεκριμένων μερίδων σε ότι αφορά την νέα εξέλιξη.
 

Ας σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Francis Ricciardone έρχονται να αναστατώσουν το τουρκικό πολιτικό προσκήνιο λίγες μόλις ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο δέχθηκε η αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας. 
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη