05 Φεβρουαρίου 2013

Μειώνει την τιμή του αερίου προς την Ελλάδα η Gazprom

Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου οι τιμές που χρεώνει η Gazprom στους Ευρωπαίους πελάτες της για το φυσικό αέριο που αγοράζουν, μέσω αποκλειστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Ισβέστια. Το έγγραφο που επικαλείται το ρεπορτάζ περιλαμβάνει τις τιμές και τις ποσότητες, βάσει των οποίων εξάγει η Gazprom αέριο στην Ευρώπη και αναφέρει τις εκπτώσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ρωσική εταιρεία στην κάθε περίπτωση μέσα στο 2013.

Προκύπτει λοιπόν ότι η Βρετανία απολαμβάνει την φθηνότερη τιμή αερίου στα 313,4 δολάρια ανά 1000 κ.μ. Την πιο ακριβή πληρώνουν τα Σκόπια με 564 δολάρια και ακολουθεί η Πολωνία με 525,5 δολάρια, η Βοσνία με 512,5 δολάρια, η Τσεχία με 503,1 δολάρια και η Βουλγαρία με 501 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των χωρών είναι ότι δεν διαθέτουν εναλλακτικές πηγές εισαγωγής φυσικού αερίου πέραν του ρωσικού. Για παράδειγμα, τα Σκόπια και η Βοσνία είναι εξαρτημένες σε ποσοστό 90%, ενώ η Βουλγαρία και η Πολωνία κατά 60%. Η Ελλάδα πλήρωνε πέρυσι 476,7 δολάρια για το ρώσικο αέριο, άρα κατατάσσεται στις χώρες που επιβαρύνονται αρκετά σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι σπανίως δημοσιεύουν τα στοιχεία αυτά επισήμως, αλλά πρόσφατα ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει αναφορικά με την θέση της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά και το ενδεχόμενο κατάχρησης αυτής. Η εφημερίδα Ισβέστια ισχυρίζεται ότι έλαβε το κείμενο από ανώτερα στελέχη της διοίκησης του ρωσικού ομίλου.

Η εικόνα που προκύπτει από το έγγραφο είναι ότι η Gazprom έχει αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις τελευταία στα συμβόλαιά που προσφέρει, καθώς η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει περιορίσει την ζήτηση για αέριο. Στα πλαίσια αυτά, τον Ιανουάριο μειώθηκαν οι τιμές που προσφέρονται στις εταιρείες GDF Suez (Γαλλία), Wingas (Γερμανία), SPP (Σλοβακία), Sinergie Italiane (Ιταλία) και Econgas (Αυστρία) κατά 10%, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση 14% στη μέση τιμή που προσφέρεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές μέσα στο προσεχές διάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο, η μέση τιμή προβλέπεται να φτάσει στα 360 δολάρια μέσα στο α’ εξάμηνο του 2013, έναντι 413,1 δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Gazprom σημειώνει επίσης στο κείμενό της ότι έκπτωση προβλέπεται και για την Ελλάδα, αλλά μικρότερη σε σύγκριση με άλλες αγορές. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή θα φτάσει τα 427,2 δολάρια έναντι 476,7 δολάρια το 2012, ενώ σημειώνεται ότι οι εισαγωγές από τη Ρωσία καλύπτουν σήμερα περίπου το 50% των αναγκών της χώρας μας σε αέριο.

Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι η Gazprom εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη όσον αφορά τις ποσότητες που θα εξάγει φέτος στην Ευρώπη, καθώς τις τοποθετεί κοντά στα 150 δις. κ.μ., με προοπτική να αυξηθούν στα 209 δις κ.μ. ως το 2015. Παρόλα αυτά, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πολύ δύσκολο αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένης της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τέλος, σημειώνουμε ότι η σημερινή ενημέρωση που έστειλε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στα μέλη του, South East Europe Energy Brief Market Insight, είναι αφιερωμένη στα θέματα τιμολόγησης του φυσικού αερίου. Στην ενημέρωση αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ειδική μελέτη της Gazprom με τις θέσεις της για την τιμολόγηση αερίου, η οποία επιγράφεται Pricing: The invisible commodity με συγγραφέα τον κ. Σεργκέι Κόμλεφ, διευθυντή του τμήματος συμβολαίων και τιμολόγησης της Gazprom Export.
http://energia.gr/article.asp?art_id=66553