05 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκάλες επιχειρηματίες ζητούν ισότητα

Γυναίκες επιχειρηματίες από την Τουρκία To 26% των υψηλόβαθμων στελεχών στην Τουρκία είναι γυναίκες. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Πολλές από αυτές αγωνίζονται τώρα στοχευμένα για μεγαλύτερη ισότητα.
Η μάνατζερ Γκιλέρ Σαμπαντζί εξελέγη στο εποπτικό συμβούλιο της Siemens. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes ανήκει στις εκατό ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου. Η 57χρονη επιχειρηματίας και πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης Sabanci Holding κατέφερε να φθάσει στην κορυφή.

Η Τουρκία στο δυτικό τύπο δεν έχει και τόσο καλή φήμη σε ό,τι έχει να κάνει με τις γυναίκες. Τα δημοσιεύματα για καταπίεση και δολοφονίες γυναικών για λόγους τιμής είναι συχνά. Η εκλογή της Γκιλέρ Σαμπατζί στο εποπτικό συμβούλιο της Siemens ανοίγει τώρα μια άλλη προοπτική. Στην Τουρκία πάντως το 26% των υψηλόβαθμών στελεχών είναι γυναίκες, ποσοστό το οποίο είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.

Γυναίκες επιχειρηματίες από την Τουρκία
Η Λέιλα Σαράλ Ντεβελιόγλου, αντιπρόεδρος του τουρκικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Turkcell ανήκει επίσης στις επιτυχημένες επιχειρηματίες. «Οι συνάδελφοί μας στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πόσες επιτυχημένες γυναίκες υπάρχουν σε διευθυντικά πόστα» δηλώνει σε συνέντευξή της στην DW. Στην εταιρεία που εργάζεται μάλιστα το ποσοστό των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις φθάνει το 35%.
 
Δεν είναι όλα ρόδινα
Για την Τουρκάλα επιχειρηματία οι διαφορές μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, που υπάρχουν σε χώρες όπως στη Γερμανία είναι ένα μυστήριο. Η δική της εταιρεία φροντίζει για παράδειγμα, οι μητέρες και τα παιδιά να έχουν μια πολύ καλή ασφαλιστική κάλυψη. Φροντίζει να υπάρχουν επίσης ειδικοί χώροι που οι μητέρες μπορούν να θηλάζουν τα παιδιά. Τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να διευκολύνουν τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν καριέρα.

Παρά όμως τα θετικά νέα για τις γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις, για τις περισσότερες γυναίκες στην Τουρκία δεν είναι εύκολα τα πράγματα στην αγορά εργασίας. Η Σέμα Κεντρίτσι, πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Επιχειρηματιών στην Τουρκία επισημαίνει πως αριθμός των εργαζόμενων γυναικών στην χώρα της τον περασμένο χρόνο μειώθηκε από το 35% στο 25%. Μόνο μια στις τέσσερις γυναίκες στην Τουρκία εργάζεται και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο στην ΕΕ.

Γυναίκες επιχειρηματίες προσπαθούν πάντως να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα συμμετέχοντας σε προγράμματα που στηρίζουν άνεργες γυναίκες. Η Λέιλα Σαράλ Ντεβελιόγλου τονίζει ότι στο θέμα της ισότητας των δυο φύλων είναι σημαντικό να παλέψει κανείς για να αναδειχθούν οι δυνατότητες των γυναικών και η συμμετοχή τους είναι σημαντική στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Πολλές από τις γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις εργάζονται από κοινού με μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε διάφορα άλλα προγράμματα που αφορούν γυναίκες. Ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα είναι αυτό με την επωνυμία Snowdrops. «Από το 2000 το πρόγραμμα αυτό έχει δώσει υποτροφίες σε 95.000 κοπέλες από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Πολλές από αυτές δεν θα μπορούσαν ούτε καν να πάνε στο σχολείο εάν δεν είχαν αυτή τη στήριξη».
Δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα. Ένα άλλο πρόγραμμα με την επωνυμία «Δυναμικές γυναίκες στην οικονομία» δίνει μικρά δάνεια θέλοντας να στηρίξει επιχειρήσεις γυναικών.
Ayhan Simsek / Oktay Selcuk / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη