05 Φεβρουαρίου 2013

Βουλγαρία: «Η Χεζμπολάχ πίσω από τη βόμβα στο Μπουργκάς»


Συνέντευξη Τύπου στη Βουλγαρία, για την έρευνα σχετικά με τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τον Ιούλιο του 2012.
Τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατηγόρησε σήμερα η Βουλγαρία για τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε ισραηλινούς τουρίστες στην πόλη Μπουργκάς. Η επίθεση σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2012 και στοίχισε τη ζωή σε πέντε Ισραηλινούς, στον βούλγαρο οδηγό του λεωφορείου και στον βομβιστή.Συνέντευξη Τύπου στη Βουλγαρία, για την έρευνα σχετικά με τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τον Ιούλιο του 2012.  


Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Tsvetan Tsvetanov, δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι τρία άτομα εμπλέκονταν στην επίθεση, δύο εκ των οποίων είχαν γνήσια διαβατήρια από την Αυστραλία και τον Καναδά. "Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρηματοδότηση και τη σύνδεση μεταξύ της Χεμπολάχ και των δύο υπόπτων", ανέφερε σύμφωνα με το Reuters. Πρόσθεσε ότι μένει να εξακριβωθεί η πραγματική ταυτότητα τους, αλλά η υπόθεση ότι ανήκουν στην ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ "είναι καλά θεμελιωμένη". 
 
Και τα τρία άτομα που εμπλέκονται στην επίθεση είχαν πλαστές αμερικάνικες άδειες οδήγησης που τυπώθηκαν στο Λίβανο, είπε ο Tsvetanov. Οι δύο ύποπτοι με καναδικά και αυστραλιανά διαβατήρια ζούσαν στο Λίβανο, ο ένας από το 2006 και ο άλλος από το 2010.
 
Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη μέχρι στιγμής, αλλά ο βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει πως η Αυστραλία, ο Καναδάς και ο Λίβανος θα συνεργαστούν με τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας. 
 
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγόρησε σήμερα τη Χεζμπολάχ και τον "σύμμαχό της το Ιράν" ότι διεξάγουν μία "παγκόσμια καμπάνια τρομοκρατίας". Δήλωσε επίσης ότι "η επίθεση στο Μπουργκάς ήταν επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος ενάντια σε ένα μέλος της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα σχετικά με τον πραγματικό χαρακτήρα της Χεζμπολάχ". 
 
Το Ιράν έχει αρνηθεί την ευθύνη και έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι σχεδίασε και πραγματοποίησε τον βομβαρδισμό του λεωφορείου. 
 
Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση, ήδη από τη δεκαετία του 1990. Η Ολλανδία, που υιοθετεί την αμερικανική άποψη, τόνισε τον περασμένο Αύγουστο ότι και η ΕΕ θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Βρυξέλλες θα "παγώσουν" τα περιουσιακά στοιχεία της Χεζμπολάχ στην Ευρώπη. 
 
"Τα συμπεράσματα της έρευνας θα πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά, καθώς κάνουν αναφορά για τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της ΕΕ", δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον, δήλωσε. "Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συζητήσουν την κατάλληλη αντίδραση, βάσει των στοιχείων που εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς".