Αποδέκτης της «νουθεσίας» των
Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα ήταν προτιμότερο επί
της παρούσης να «αναστείλει» την απόφασή της και να μην προχωρήσει
άμεσα με την κατάθεση συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ
στα Ηνωμένα Εθνη, φαίνεται πως γίνεται η ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή «πόλεμο νεύρων», προκειμένου η Αθήνα να
αναθεωρήσει τις προθέσεις της περί μονομερούς ανακήρυξης Αποκλειστικής
Οικονομικής Ζώνης, έχει εξαπολύσει η Τουρκία.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα «νουθεσία», η Τουρκία τη δεδομένη στιγμή εμφανίζεται ο «αστάθμητος παράγοντας» στην ευρύτερη περιοχή, που επί της παρούσης είναι με δυσκολία ελέγξιμη ως προς τις πιθανές αντιδράσεις της.Τα παραπάνω γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία η βούληση της Αθήνας να διεκδικήσει την κατάλληλη στιγμή τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εκφράστηκε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Κατάρ.
«Δεν χρειάζεται τώρα»
Ωστόσο, μόλις ανακινήθηκε το ζήτημα της ανακήρυξης ΑΟΖ ακούστηκαν φωνές τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και σε διπλωματικούς κύκλους που χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως «συντηρητικές» και οι οποίες έλεγαν ότι δεν χρειάζεται τώρα να υπάρξει κινητικότητα επί του θέματος αυτού.
Υστερα όμως από την υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας από την Αγκυρα τις τελευταίες ημέρες, οι φωνές αυτές φαίνεται πως δυναμώνουν και πως η κυβέρνηση αρχίζει να τις λαμβάνει υπόψη.
Η Τουρκία μέσα σε μία εβδομάδα προς «γνώση και συμμόρφωση» έχει αναδείξει ζήτημα καταπίεσης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ανακοίνωσε την απόκτηση ενός νέου υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους, το οποίο αναμένεται να διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες στα «ασαφή» όρια της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τέλος κατηγόρησε ευθέως την Αθήνα ότι φιλοξενεί σε ελληνικό έδαφος, και μάλιστα τους εκπαιδεύει, υποψήφιους τρομοκράτες.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης διατυμπανίζουν πως χάρη στην αποτελεσματική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Αγκυρα, η ελληνική κυβέρνηση «αναδιπλώθηκε», «εγκαταλείποντας» τα όποια σχέδιά της για το Αιγαίο, και πως χάρη στην απόφασή της αυτή «επιτέλους» θα χαμηλώσουν οι τόνοι.
Και όλα αυτά την ώρα που επίκειται σε ένα μήνα η νέα συνάντηση των δύο πλευρών στην Τουρκία στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Η τουρκική κυβέρνηση ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει μείζονος σημασίας για τη συνοχή της χώρας προβλήματα, το βασικότερο όλων είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους αντάρτες του ΡΚΚ και τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αλλά και με εκπροσώπους του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
Το «φάντασμα» του διαμελισμού κυνηγά τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία από συστάσεώς της το 1923.