05 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη Τίμερμαν στο Λονδίνο «Υπό τον έλεγχο της Αργεντινής τα Φώλκλαντ εντός της 20ετίας»


Τα νησιά Φώλκλαντ θα βρεθούν υπό την κυριαρχία της Αργεντινής εντός των επόμενων 20 ετών, εκτίμησε o υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έκτορ Τίμερμαν, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά το Λονδίνο. Ο κ. Τίμερμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίλυσης της πολυετούς διαμάχης με τη Βρετανία για τον έλεγχο των νησιών Φώλκλαντ. Ωστόσο, τόνισε ότι καμία χώρα δεν στηρίζει τη Βρετανία στη διεκδίκηση των νησιών, ενώ διευρύνεται η παγκόσμια αναγνώριση ότι πρόκειται για αποικιοκρατικό θέμα.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, με το ταξίδι του στο Λονδίνο, επιδιώκει να προωθήσει το καυτό ζήτημα της κυριαρχίας επί των νησιών Φώλκλαντ. Ωστόσο, έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του, Γουίλιαμ Χέιγκ, καθώς το Φόρεϊν Όφις επιμένει να παραστούν στη συνάντηση και εκπρόσωποι των νήσων.  
 
Κατά την επίσκεψή του στην αργεντίνικη πρεσβεία στο Λονδίνο, ο Έκτορ Τίμερμαν αιτιολόγησε την άρνησή του, ισχυριζόμενος ότι οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τους κατοίκους των νησιών για πολιτικούς λόγους και για να έχουν πρόσβαση στο πετρέλαιο και τους φυσικούς πόρους που - όπως είπε - ανήκουν στο λαό της Αργεντινής.  Σημείωσε ότι η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης εδώ και 180 χρόνια.  Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι φανατικοί δεν βρίσκονται στο Μπουένος Άιρες αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που απέχει 14.000 χμ από τα νησιά Φώλκλαντ.