05 Φεβρουαρίου 2013

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ Οι Τούρκοι «πουλάνε» τη Finansbank στο Κατάρ

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενδιαφέρον για τη θυγατρική της Εθνικής έχει εκδηλώσει και η Emirates Bank
Θέμα πώλησης της Finansbank ανακινούν κυρίως τουρκικά ΜΜΕ, με τη διοίκηση της Εθνικής να δηλώνει άγνοια, καθώς ουδεμία πρόταση ανεπίσημη (πόσω μάλλον επίσημη) δεν έχει υποβληθεί στην ελληνική πλευρά. Το Bloomberg αναφέρεται στο ενδεχόμενο η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία να αποτελέσει στόχο εξαγοράς της Qatar National Bank (QNB).

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενδιαφέρον για τη θυγατρική της Εθνικής έχει εκδηλώσει και η Emirates Bank Είναι η δεύτερη φορά, μετά τις 21/12, που ο Ovunc Gursoy (αναλυτής της Yegi Credi Bank) κάνει λόγο για ενδιαφέρον της τράπεζας από το Κατάρ για τη Finansbank.

Ο ίδιος υποστήριζε το Δεκέμβριο πως η QNB θέλει πλειοψηφικό πακέτο σε τράπεζα στη γειτονική χώρα και δεν υπάρχει καμία άλλη πλην της Finansbank με την οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος. Είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα (13/12) δήλωση του Ramzi Mari (διευθύνων σύμβουλος της QNB) ότι επιδιώκεται παρουσία του ομίλου στην τουρκική αγορά. Σύμφωνα με δημοσίευμα άλλης τουρκικής εφημερίδας («Vatan»), η μεγαλύτερη (με βάση το ενεργητικό της) τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμπιράτων, η Emirates Bank, είναι επίσης μεταξύ των ενδιαφερομένων για τη Finansbank.

Η Emirates Bank έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της και για την Tekstibank, ενώ η QNB πρόσφατα διεκδίκησε την Denizbank (πρώην θυγατρική της DEXIA).

Πάντως τα τελευταία τρία χρόνια κεφάλαια κυρίως από το Κατάρ υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα ύψους 4,5 δισ. $ στην τουρκική αγορά, ενώ το 2011 η ΑΒΚ Group (θυγατρική του Qatar Investment Authority) μετέφερε την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

Σε σχετικό ερώτημα εάν η Finansbank θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο παρασκηνιακής διαβούλευσης Ντόχας-Αγκυρας, η πλευρά της Εθνικής δηλώνει άγνοια. Ωστόσο παρακολουθεί με προσοχή τα δημοσίευματα των ξένων μέσων και ερευνά τις όποιες σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονται πίσω από την επικοινωνιακή «επίθεση» των γειτόνων. Το γεγονός πως η σεναριολογία εντάθηκε εκ νέου μετά την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στην Ντόχα (στην οποία συμμετείχε ο Αλέξ. Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής) δεν σχολιάζεται επίσημα από την πλευρά της Εθνικής.

Αντιθέτως, η διοίκηση του ομίλου εστιάζει στην αποδοχή της Δημόσιας Πρότασης εξαγοράς της Eurobank (λήγει στις 15/2), στην κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος (εκτιμάται πως θα έχει υποβληθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), στη συνένωση θυγατρικών των δύο τραπεζών και στη διερεύνηση του όποιου επενδυτικού ενδιαφέροντος ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Στη βουλγαρική αγορά η τοπική επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας ενέκρινε τη συγχώνευση της UBB, θυγατρικής της ΕΤΕ στη Βουλγαρία, με τη θυγατρική της Eurobank, Postbank. Η νέα εταιρεία θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη βουλγαρική αγορά με μερίδιο 15,3% και 23,2% στη λιανική τραπεζική.

Παράλληλα, προχωρεί ο περιορισμός του δικτύου καταστημάτων (προβλέπεται το κλείσιμο έως του 20% στην ελληνική αγορά), ενώ επεξεργάζεται πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού, με τους όρους να γίνονται γνωστοί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση πάντως θεωρείται η μετάθεση για έναν δύο μήνες (μετά τις 30/4) της περιόδου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=341383