05 Φεβρουαρίου 2013

«Αμέτοχη η Ελλάδα στην κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.»

Ανάμεσα στις χώρες που δεν συμβάλλουν στην κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. κατατάσσει την Ελλάδα η έκθεση του European Council on Foreign Relations, εκτιμώντας ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν της επιτρέπουν να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο.Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που κατατάσσεται στις χώρες που δεν συμβάλλουν εποικοδομητικά, μαζί της είναι η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και ορισμένες άλλες χώρες. Στην ετήσια έκθεση για την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, του European Council on Foreign Relations (ECFR), δεξαμενή σκέψης στις Βρυξέλλες, καταγράφεται ως αρνητική η στάση της Κύπρου και της Γαλλίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ενώ παράλληλα ασκείται σκληρή κριτική στην Αγκυρα για αυταρχισμό και οπισθοδρόμηση κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελλείψει ευρωπαϊκού μοχλού πιέσεων.

Κατά Τουρκίας
Η έκθεση εκτιμά ότι η τουρκική οπισθοδρόμηση σε θέματα ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων γενικότερα και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικότερα συνδέεται άμεσα με την αδυναμία να ανοίξουν κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις λόγω Γαλλίας και Κύπρου.Η έκθεση επικρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν και ακόμα περισσότερο τον Εγκεμέν Μπαγίς για τη στάση τους απέναντι στην Ε.Ε., ενώ σημειώνει ότι η τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία ήταν η πιο αυστηρή μέχρι σήμερα. Ευρύτερα, η έκθεση του ECFR καταγράφει για ακόμα μια χρονιά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τάση που διαμορφώνεται όλο και πιο πολύ στην Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Γερμανία και η Γαλλία διαδραματίζουν λιγότερο ηγετικό ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρ' όλο που έχουν ουσιαστικά ένα ηγετικό μονοπώλιο σε θέματα οικονομίας, και τη θέση τους παίρνουν σταδιακά χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία.

Η βαρόνη Αστον
Θετική είναι η έκθεση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, το εκκολαπτόμενο «υπουργείο» Εξωτερικών της Ε.Ε. με επικεφαλής τη βαρόνη Αστον, καθώς καταγράφει ότι η υπηρεσία αρχίζει να ωριμάζει και να μαθαίνει πώς παίζονται τα παιχνίδια στη διεθνή αρένα.
Κύριος λόγος αυτής της αμυδρής αν και αξιοσημείωτης αλλαγής είναι, σύμφωνα με το ECFR, το ότι η υπηρεσία αυτή έχει επανδρωθεί από διπλωμάτες των χωρών- μελών και αποκτά συνεπώς μια διπλωματική κουλτούρα.Τέλος, η έκθεση χαιρετίζει το ότι, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η Ε.Ε. δεν αγνόησε την κοινή εξωτερική της πολιτική και συνέχισε τις προσπάθειές της στη διεθνή σκηνή διατηρώντας το χαρακτήρα της ως ήπιας δύναμης. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη της πάνω από 80 διαφορετικούς τομείς και διαστάσεις εξωτερικής πολιτικής, από τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία μέχρι τα ενεργειακά και την ανθρωπιστική βοήθεια, και καλύπτει την περίοδο του 2012.