20 Φεβρουαρίου 2013

Προβληματίζει τον Έρογλου ο Αναστασιάδης Δεν θα είναι άνετος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω ΔΗΚΟ, εκτιμά ο Τ/κ ηγέτης


Νίκος Στέλγιας. Λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των κυπριακών εκλογών, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για το ενδεχόμενο ανάδειξης του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.Σύμφωνα με την άποψη του, οι προεκλογικές θέσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό καθώς και οι εκλογικές συμμαχίες που ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την άμεση επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιγιέτ», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν έχει σημασία ποιος ηγέτης θα εκλεγεί στην «νότια Κύπρο» και προσθέτει: «Όποιος και αν εκλεγεί στον νότο δεν μπορεί να κινηθεί εκτός των σκέψεων του ε/κ λαού και δεν μπορεί να ακολουθήσει μια πολιτική αντίθετη από τον προηγούμενο Ε/κ ηγέτη». Ο Έρογλου, εφιστώντας την προσοχή στο ότι ο Αναστασιάδης θα είναι ένας δύσκολος ηγέτης, τονίζει: «Δεν αρκεί να είμαστε εμείς αισιόδοξοι για την λύση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να είναι αισιόδοξη και η απέναντι πλευρά».

Ο Έρογλου, τονίζοντας ότι η ηγεσία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις θέσεις του Αναστασιάδη για το Κυπριακό, προσθέτει: «Αντί να αντιμετωπίζεται με μεγάλη αισιοδοξία ο ερχομός του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις και ανάλογα θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Αναστασιάδης λαμβάνει μέρος στις εκλογές με το ΔΗΚΟ και γνωρίζουμε την στάση του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό. Για αυτό το λόγο ο Αναστασιάδης δεν θα είναι πολύ άνετος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συναντηθήκαμε τρεις φορές. Ήταν ώριμα τα μηνύματα που είχε δώσει. Μόνο που η πολιτική του κόμματός του είναι μια πολιτική η οποία γίνεται αποδεκτή από τους εθνικιστικούς κύκλους. Το κόμμα συστάθηκε από ορισμένους οι οποίοι στο παρελθόν ήταν στην ΕΟΚΑ. Θα είναι αφέλεια το να αναμένεται να τηρήσει μια ελαστική πολιτική. Έχει σκληρές απόψεις όπως “η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία”, “να δοθούν τα Βαρώσια σε εμάς”, “να καταργηθούν οι εγγυήσεις”. Εμείς είχαμε προτείνει το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό ορισμένους όρους αλλά αυτό είχε απορριφθεί από τους Ε/κ. Η επιθυμία της απαλλαγής από την εγγύηση της Τουρκίας είναι δήλωση που περιέχει μήνυμα αδιαλλαξίας. Δεν αποδέχεται χρονικό περιθώριο, δεν αποδέχεται επιδιαιτησία. Μπορεί να ειπωθούν και λόγια που λέγονται με την συγκίνηση των εκλογών, αλλά εμείς παραμερίζοντας τα θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών».

Ο Έρογλου, αναφορικά με τη δήλωση Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει κράτος με την ονομασία Κύπρος», προέβη στο εξής σχόλιο: «Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν κάνει λόγο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό που λέει είναι σωστό και δίκαιο. Διότι η Κυπριακή Δημοκρατία συστάθηκε με την συνεργασία Τ/κ–Ε/κ το 1960. Ενώ θα έπρεπε να καταργηθεί η ύπαρξη αυτής της Δημοκρατίας μετά την παραγκώνιση των Τ/κ, δυστυχώς το λάθος των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζεται. Επίσης και η ΕΕ συνέχισε αυτό το λάθος, αποδεχόμενη τους Ε/κ ως πλήρες μέλος στην ΕΕ. Τα λόγια που λέει κατά καιρούς ο αξιότιμος Ερντογάν για την ΕΕ, την έχουν κινητοποιήσει λίγο. Εκτιμώ αυτά τα «κεντρίσματα» του Ερντογάν. Ενοχλεί το γεγονός ότι βρίσκεται σε αναμονή μια Τουρκία ισχυρή της οποίας η οικονομία έχει φθάσει σε πολύ καλύτερο σημείο από την οικονομία άλλων χωρών της ΕΕ».
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη