20 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς: Ευρωπαϊκός Κόμβος Ελλάδα και Κύπρος στον Τομέα των Υδρογονανθράκων

http://content-aka.ethnos.gr/filesystem/images/20120905/low/assets_LARGE_t_420_54105716.JPGΚόμβο στην Ευρώπη στον τομέα των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, εξαιτίας της ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αν αυτό το ζήτημα πρόκειται να τεθεί στις συνομιλίες από κάποια πλευρά, ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι, κατά το ταξίδι που σχεδιάζει στην Τουρκία, θα έχει συναντήσεις υψηλού επιπέδου με εκπροσώπους της γειτονικής χώρας ακριβώς για να δημιουργηθούν βάσεις συνεργασίας.

«Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στη φιλία και στη συνεργασία με τους γείτονες της. Κάνουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή και μάλιστα μετά από 15 περίπου μέρες θα επισκεφτώ σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μαζί με πολλούς άλλους υπουργούς την γείτονα Τουρκία. Βεβαίως ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν υποθέσεις μεγάλες όπως είναι τα ζητήματα του Αιγαίου», ανέφερε.Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης, το δικαίωμα να κηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το δίκαιο της θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει.«Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά γιατί άλλωστε είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Η Ελλάδα θα μπορέσει μ αυτές τις πηγές της να εφοδιάσει , να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και θα έλεγα ότι αυτό αναβαθμίζει και το δικό μας το ρόλο. Ήδη έγινε η συμφωνία που είχατε ακούσει με το ΤΑΡ.Πιστεύω πως μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες ,να εξαρτάται επομένως λιγότερο από πηγές άλλων , αυτό το υπογραμμίζουμε με κάθε τρόπο στους εταίρους μας και ιδιαίτερα στη Γαλλία που είναι μια πολύ σημαντική Ευρωπαϊκή και μεσογειακή άλλωστε δύναμη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67023

«Μπορεί να ανοίξαμε το διαγωνισμό σε περισσότερους ομίλους αλλά δεν θα περιμένουμε τους μάγους με τα δώρα, θέλω δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 12 Απριλίου».
Τα λόγια φέρεται να ανήκουν στον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά κατά τη σύσκεψη που είχε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με τη συμμετοχή του υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζιδάκη, του υφυπ. ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Το μήνυμα Σαμαρά προς τη διοίκηση του Ταμείου ήταν σαφές : Τελειώστε το διαγωνισμό μέχρι τις 12 Απριλίου όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, και μην ανησυχείτε για τις πολιτικές αποφάσεις, αυτές είναι δικές μου.
Είχαν προηγηθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες ερωτήσεις του πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλου σχετικά με τις φημολογούμενες παρεμβάσεις στο διαγωνισμό από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Μόσχας και της Ε.Ε.
Στη σύσκεψη τέθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και το θέμα της αλλαγής των όρων του διαγωνισμού που επιτρέπουν πλέον στους 5 αρχικούς υποψήφιους να συνάψουν συμπράξεις με κάποιους από τους 8 της πρώτης φάσης που δεν συνέχισαν. Με βάση την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί νέες συμπράξεις. «Αλλάξαμε τους όρους προκειμένου να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν πιο ισχυρά σχήματα, δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε εσαεί μέχρι αυτά να φανούν. Δώσαμε την ευκαιρία σε νέα σχήματα, τώρα η ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ πρέπει να προχωρήσει», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες τα λόγια του Πρωθυπουργού.
Το τίμημα
Η κυβερνητική γραμμή ήταν και παραμένει πως βασική αρχή για την ανακήρυξη του αναδόχου θα είναι το τίμημα, δεδομένου ότι και οι «5» πληρούν τα κριτήρια αναφορικά με το 3ο ενεργειακό πακέτο και την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτή είναι και η γραμμή του ΤΑΙΠΕΔ. Όσο για το θέμα των συμπράξεων, προ ημερών στελέχη του Ταμείου όταν είχαν ερωτηθεί σχετικά, είχαν απαντήσει αρνητικά. Τέλος, αναφορικά με τις φημολογούμενες νέες αμερικανικές παρεμβάσεις, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επαναλαμβάνουν την απάντηση που δίνουν όλους αυτούς τους μήνες ότι «αφού νοιάζονται τόσο πολύ να μην πάρουν τη ΔΕΠΑ οι Ρώσοι γιατί δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες».
Ανεξάρτητα πάντως από τις παρεμβάσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, είτε από τη ρωσική πλευρά είτε από την αμερικανική, και όποια κι αν είναι η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Κομισιόν, που θα πρέπει να εγκρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
http://www.energypress.gr