20 Φεβρουαρίου 2013

Γαλλικό ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις- ΑΟΖ

Η άφιξη του Ολάντ στο αεροδρόμιο και η υποδοχή στο Μαξίμου
Οι εξαιρετικά καλές σχέσεις Αθήνας- Παρισιού επιβεβαιώθηκαν με την 6ωρη επίσκεψη Ολάντ στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου κόμισε μήνυμα στήριξης, φιλίας και εμπιστοσύνης. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, οι γαλλικές εταιρείες θα είναι παρούσες και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τομείς όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια και οι σιδηρόδρομοι.

Ο ίδιος ανέφερε πως είχε με τον πρωθυπουργό συνεργασία και σε αμυντικά θέματα, σημειώνοντας με νόημα: "Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, αλλά για να δείξω αλληλεγγύη και να βοηθήσω να επανέλθει η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη".

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ αναφέρουν ότι η Γαλλία προθυμοποιήθηκε, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, να δανείσει -και όχι να πουλήσει- στην Ελλάδα μία φρεγάτα. Έτερες πληροφορίες -από το Παρίσι- αναφέρουν ότι οι φρεγάτες είναι δύο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και τέσσερα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας.

"Βρίσκομαι εδώ ως ηγέτης μίας χώρας που θέλησε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη", ανέφερε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσπάθησε να πείσει τους άλλους ηγέτες για το ότι η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στον "πυρήνα" της ΕΕ, κάτι που "σήμερα είναι κεκτημένο".

"Καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες, για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει παράλληλα να δοθεί στην Ελλάδα "κάθε δυνατότητα" να πετύχει.

Υπογράμμισε ότι η Γαλλία στηρίζει με την τεχνογνωσία της τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε τομείς όπως η υγεία, η δημόσια διοίκηση και ο τουρισμός, ενώ συμπλήρωσε πως θα κινητοποιήσει τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και θα ενισχύσει όσες ήδη επιχειρούν στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε "φίλο "της χώρας μας τον γάλλο πρόεδρο και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις προσπάθειες της Γαλλία για μία Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσωπο.

Δηλώσεις Σαμαρά
Αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία μέχρι τη θεμελίωση του σύγχρονου κράτους μετά την πτώση της Χούντας και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη στήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης.

"Σήμερα ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από ένα δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών" ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της χώρας μας, δίνοντας τον αγώνα για ένα πιο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσωπο της ΕΕ.

"Ενημέρωσα τον φίλο γάλλο πρόεδρο για τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε κάνει στην καταπολέμηση του ελλείμματος και στις διαρθρωτικές αλλαγές και παράλληλα το βαρύ τίμημα σε ύφεση και ανεργία που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, καθώς η ανεργία των νέων κοντεύει να ακουμπήσει στο εφιαλτικό ποσοστό 60%", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες του ελληνικού λαού και υπογράμμισε την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, καθώς και πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας ώστε η προσαρμογή να είναι λιγότερο οδυνηρή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως απηύθυνε πρόσκληση στη Γαλλία για συμμετοχή στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου, μία προσπάθεια που βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, για την οποία όμως ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα στεφθεί με επιτυχία όπως συνέβη και με την Κύπρο.

Ενημέρωσε ότι η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα στη σύνταξη του Κτηματολογίου και πρόσθεσε πως με εντολή Ολάντ θα βρεθεί στη χώρα μας ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της μετανάστευσης.  

Συμπλήρωσε πως η Γαλλία θα συμμετέχει στο επενδυτικό ταμείο που βρίσκεται υπό δημιουργία και θα παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Συνάντηση Παπούλια- Ολάντ
"Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα", διαβεβαίωσε ο Φρανσουά Ολάντ, τον έλληνα ομόλογό του, Κ. Παπούλια -ο οποίος είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όρια του και πως είμαστε μπροστά από μία κοινωνική έκρηξη αν τον πιέσουμε να δώσει κάτι περισσότερο-, στο σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος μετέβη πεζή από το Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδεία Σαμαρά, είπε προς τον κ. Παπούλια ότι έχει έρθει "ως φίλος της Ελλάδας", υπογραμμίζοντας: "Δεν ζητώ άλλες προσπάθειες των Ελλήνων που ήδη έχουν κάνει αρκετές".
http://www.nooz.gr/