19 Ιανουαρίου 2013

Ο Ολάντ γκρεμίζεται στα γκάλοπ και κάνει πόλεμο…


‘’ Λεφτά δεν έχουμε, πόλεμο κάνουμε .’’ Ηταν μια πρώτη αντίδραση αρκετών Γάλλων σε διάφορα φόρουμ συζήτησης στο διαδίκτυο, στο άκουσμα της αιφνιδιαστικής είδησης για τη στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας κατά της προέλασης των ισλαμιστών προς την πρωτεύουσα Μπαμάκο στο Μάλι.

Η αλήθεια είναι ότι στις μνήμες όλων παραμένει νωπό ότι η συμμετοχή της Γαλλίας στο Αφγανιστάν κόστισε 1,4 εκ ευρώ τη μέρα, ο επτάμηνος πόλεμος στη Λιβύη 1,7 εκ ανά 24ωρο, ενώ στο Μάλι η επιχείρηση φαίνεται να κοστίζει για την ώρα, και σύμφωνα με τους πρώτους επίσημους υπολογισμούς, 400.000 ευρώ ημερησίως.

Τις μέρες που ακολούθησαν μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς,  σχολιάστηκε το γεγονός ότι η Γαλλία βρέθηκε να πολεμάει μόνη της στο Μάλι, ενώ το θέμα της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο την Αφρική. Επισημάνθηκε ότι σύσσωμη η γαλλική πολιτική ηγεσία αλλά και η κοινή γνώμη στηρίζουν τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε το μακελειό στη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλγερία που την κατέλαβαν ισλαμιστές σε αντίποινα για τη γαλλική παρέμβαση στο Μάλι.

Αυτό το αιματηρό γεγονός στο Iν Αμένας,  με νεκρούς πολλούς ομήρους αλλά και ισλαμιστές, έγινε η αφορμή ώστε τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να ενδιαφερθούν λίγο περισσότερο για τις αιτίες που προκάλεσαν τον πόλεμο σε μια σχεδόν άγνωστη για πολλούς χώρα, όπως είναι το Μάλι.
Εκτός από την επιθυμία επίδειξης δύναμης και υπεροχής,  πίσω από κάθε σύρραξη υπάρχουν πάντα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα και ενίοτε προσωπικά οφέλη για τον ηγέτη που αποφασίζει μια τέτοια κίνηση .

Η έναρξη της γαλλικής επιχείρησης συνέπεσε την ίδια εβδομάδα που θα έβλεπε το φώς της δημοσιότητας δημοσκόπηση όπου μόνο το 39% των Γάλλων έδειχνε να έχει θετική γνώμη για τον Φρανσουά Ολάντ ο οποίος βλέπει την δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται 19 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις 7 μήνες απο την ανάληψη των καθηκόντων του. Γεγονός πρωτόγνωρο για Γάλλο πρόεδρο .

Ξαφνικά, κάθε λεπτομέρεια γύρω από τη δράση του Ολάντ και την απόφασή του για την αιφνιδιαστική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε σημαντική και μονοπώλησε την επικαιρότητα επισκιάζοντας οτιδήποτε άλλο. Όπως για παράδειγμα η προαναφερόμενη δημοσκόπηση,  ή η κατάργηση 7.500 θέσεων εργασίας στη αυτοκινητοβιομηχανία Renault .

Τον Ολάντ, ο οποίος είναι και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων έσπευσε να υποστηρίξει και η αντιπολίτευση που μαζί με τον Τύπο χαιρέτησαν το κουράγιο, την αποφασιστικότητα, την τόλμη και την πυγμή του . Με λίγα λόγια ο πρόεδρος έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη,  ο ήρωας της ημέρας σε Γαλλία και εξωτερικό, όπως στο πρόσφατο παρελθόν ο Νικολά Σαρκοζί, που πήγε να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο στην Λιβύη για να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του και να ανατρέψει το κλίμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του, αλλά δεν  τα κατάφερε.

Λιγότερο ένδοξοι, αλλά περισσότερο σοβαροί, είναι οι υπόλοιποι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την στρατιωτική επιχείρηση.

Το Μάλι είναι από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, μια μεγάλη και αραιοκατοικημένη χώρα, με έκταση περίπου δυο φορές της Γαλλίας, που σε μεγάλο μέρος είναι έρημος ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του.  Ακριβώς στο βόρειο τμήμα του έχουν καταφύγει πολλά μέλη αφρικανικών εξτρεμιστικών ομάδων και μέλη της Αλ Κάιντα, που επιχειρούν να συνενωθούν -πράγμα που θα μπορούσε να έχει σαν συνέπεια τη μετατόπιση του κέντρου βαρύτητας της Αλ Κάιντα και της Τζιχάντ απο τη Νότια Ασία στη Βόρειο Αφρική.

Παράλληλα,  απο το έλλειμμα κρατικής εξουσίας σε πολλές Αφρικανικές χώρες και στο Μάλι, έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον γιατο λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών από τους ίδιους τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους.

Στην Αφρική ζουν και εργάζονται 33.000 Γάλλοι και χιλιάδες υπήκοοι Δυτικών Χωρών. Αν το Μάλι, που συνορεύει με 7 Αφρικανικές χώρες, αφεθεί στο έλεος ισλαμιστών μαχητών τότε κινδυνεύει η σταθερότητα και η ασφάλεια της Κεντρικής και Βορείου Αφρικής -ακόμη και της Ευρώπης.
Παράλληλα κινδυνεύουν στρατηγικής σημασίας συμφέροντα των δυτικών,  όπως για παράδειγμα η εξόρυξη ουρανίου στον Νίγηρα που τροφοδοτεί τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας .

Η ανάγκη, λοιπόν, για να δράσει η Γαλλία ήταν επιτακτική για πολλούς και σημαντικούς λόγους:
- Για την καταστολή της τρομοκρατίας. Αλλά για πόσο; Γνωρίζοντας ότι οι μεταστάσεις του κακού πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό και προς πολλές κατευθύνσεις…
- Για να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από την γαλλική επιρροή στην Αφρική…
- Για να αποδείξει ότι η Γαλλία παραμένει, παρά την οικονομική παρακμή, ένα έθνος ισχυρό, μια μεγάλη δύναμη σε μια κρίσιμη εποχή όπου Κινέζοι, Άραβες, Ρώσοι, Βραζιλιάνοι έχουν διεισδύσει για τα καλά στην Αφρικανική Ήπειρο, οπου λέγεται ότι έχουν ανακαλυφθεί τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων
- Για να προστατέψει τα συμφέροντά της

Άγνωστοι Χ σε όλα αυτά: η αντίσταση των Ισλαμιστών, η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης, οι ανθρώπινες απώλειες που θα υπάρξουν αναπόφευκτα για τη Γαλλία, τα αντίποινα και οι συνέπειες.  Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν καθοριστικά την επιτυχία ή αποτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης του Ολάντ.  Η κατάρριψη ενός ελικοπτέρου στο Μάλι και ο θάνατος του πιλότου, τα θύματα της επιχείρησης απελευθέρωσης του ομήρου στη Σομαλία και, κυρίως, η αιματηρή κατάληξη της ομηρίας στο Ιν Αμένας δίνουν μια πρώτη γεύση των δυσκολιών…
Follow on Twitter: @mdenaxa