19 Ιανουαρίου 2013

Βουλγαρία: Εξηγήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών ζητά η Ατάκα για τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής της Χεζμπολάχ στην επίθεση του Μπουργκάς

Σε παρέμβασή της στην αρχή κοινοβουλευτικού ελέγχου, η εθνικιστική παράταξη Ατάκα, στη Βουλγαρία, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νικολάι Μλαντένοφ να ενημερώσει έκτακτα τη Βουλή σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, στο Τελ Αβίβ, ο κ. Μλαντένοφ κατηγόρησε επίσημα τη Χεζμπολάχ για τη βομβιστική επίθεση του Ιουλίου, κατά λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες, στο Μπουργκάς.
«Σε περίπτωση που τα δημοσιεύματα αυτά, τα οποία επικαλούνται πηγές του Ισραήλ, αληθεύουν, αυτό δημιουργεί μια εντελώς νέα κατάσταση, η οποία εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, η οποία μπορεί να βρεθεί άμεσα μπλεγμένη σε μία διαμάχη, η οποία δεν αφορά ευθέως τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της “Ατάκα” Βεντσισλάφ Λάκοφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, μέχρι στιγμής, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την είδηση, η οποία, θα επαναλάβω, στηρίζεται εντελώς σε ισραηλινές πηγές». Ο βουλευτής του Ατάκα κάλεσε τον κ. Μλαντένφ “να ρίξει άπλετο φως στα πραγματικά γεγονότα, να πει τι ακριβώς είπε (στο Τελ Αβίβ) και με ποια εξουσιοδότηση κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις, καθώς είναι παράδοξο το υπουργείο Εξωτερικών να ασχολείται με τη διαλεύκανση τρομοκρατική ενέργειας και όχι το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών”.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει αμέσως απάντηση σχετικά με «αυτό το θέμα εξαιρετικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας», όπως είπε στην ομιλία του, με την οποία ζήτησε δεύτερη ψηφοφορία για την πρόταση έκτακτης ακρόασης του Βούλγαρου ΥΠΕΞ, η οποία απορρίφτηκε στην πρώτη ψηφοφορία διά της αποχής της πλειοψηφίας. “Ως λαϊκή αντιπροσωπεία, πρέπει να ξέρουμε την αλήθεια αν η βουλγαρική κυβέρνηση, τα αρμόδια όργανα της ανάκρισης και το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτουν αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς αυτούς του υπουργού Εξωτερικών» δήλωσε ο κ. Κόστοφ πριν από τη νέα ψηφοφορία της πρότασης, την οποία απέρριψε και πάλι το κυβερνών κόμμα GERB διά της αποχής των βουλευτών του.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του βουλγαρικού ΥΠΕΞ Βέσελα Τσέρνεβα, αφού διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μλαντένοφ στο Ισραήλ ήταν προγραμματισμένη, στο πλαίσιο της 70ής επετείου της διάσωσης των Εδραίων της Βουλγαρίας, σημείωσε: “Βέβαια, έγινε λόγος και για την πορεία της ανάκρισης για την επίθεση του Μπουργκάς, αλλά ο υπουργόςδεν έχει παραδώσει καμία έκθεση. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της ανάκρισης, αυτά θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια ανακριτικά όργανα όταν είναι πλέον αξιόπιστα και αφού παρουσιαστούν και στο δικαστήριο».

“Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δείξουμε τον δράστη της απόπειρας στο Μπουργκάς έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκριση» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.

Στις 18 Ιουλίου του 2012, έξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 35 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες, στο Μπουργκάς.
http://www.kerdos.gr/