19 Ιανουαρίου 2013

Το κόμμα του Ερντογάν εδραιώνεται στην Κύπρο

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΛΕΣΖΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑ
Πριν από μια δεκαετία άρχισε στην Τουρκία μια νέα περίοδος στην πολιτική ζωή της χώρας. Ένα συντηρητικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές το ίδιο έτος που ιδρύθηκε εξασφαλίζοντας το 30% των ψήφων με αποτέλεσμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το Κόμμα Δικαιοσύνης - Ανάπτυξης (ΚΔΑ) βρίσκεται από τότε στην εξουσία της Τουρκίας αλλά δεν μπορούμε πλέον να ισχυριζόμαστε ότι η Τουρκία είναι η Τουρκία που ήταν πριν μια δεκαετία. Στη δεκαετία που το ΚΔΑ βρίσκεται στην εξουσία, η Τουρκία από χώρα των αρχών του Ατατούρκ μετατράπηκε σε κράτος του ΚΔΑ που ασπάζεται τις αρχές του νεοφιλελεύθερου Ισλάμ. Σήμερα το ΚΔΑ έχει διεισδύσει στη Δικαιοσύνη, Αστυνομία, κρατική μηχανή, εκπαίδευση, ακόμη και στο Στρατό. Οι λειτουργοί είναι οπαδοί του φιλελεύθερου Ισλάμ.
Στα πρώτα χρόνια ανόδου στην εξουσία του ΚΔΑ, οι φιλελεύθεροι αριστεροί το χειροκροτούσαν αλλά μόλις τελευταία αντιλήφθηκαν το πραγματικό πρόσωπο του ΚΔΑ. Μόλις τώρα αντιλήφθηκαν ότι κακώς ικανοποιήθηκαν, ελπίζοντας στην παθητική εξέγερση του ΚΔΑ για να απαλλαγούν από την εξουσία των ενόπλων δυνάμεων. Η περίπτωσή τους μοιάζει με την περίπτωση στην Κύπρο όπου κάποιοι έβλεπαν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ως τη μόνη ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Κύπρο ακολουθείται μια πολιτική αφομοίωσης. Το ΚΔΑ συνεχίζει να εργάζεται για το νησί με ανέγερση τζαμιών, θρησκευτικών συγκροτημάτων, φροντιστηρίων κορανίου, λειτουργία θεολογικών κολεγίων και τελευταία επιβάλλει περιορισμούς στην περιβολή των εκπαιδευτικών. 

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες κάποιων σημαντικών εξελίξεων. Βλέπουμε τις οργανώσεις που ελέγχονται από το ΚΔΑ να κινητοποιούνται. Έξι θρησκευτικές οργανώσεις (Μια συντεχνία και πέντε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων) αποφάσισαν να δραστηριοποιούνται από κοινού, ο σύνδεσμος των εξ Αλεξανδρέττας εποίκων να στρέφεται κατά του πολιτιστικού κέντρου Μπαράκα, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Επιχειρηματιών Τουρκίας να εγκαθίσταται στο νησί, ενώ στις εισόδους πολυκατοικιών βλέπουν να υπάρχει η εφημερίδα Ζαμάν. Ίσως γνωρίζετε ότι η εφημερίδα αυτή είναι πάντοτε ενήμερη για τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις που προγραμματίζονται, για τις συλλήψεις, για τους υπό ψήφιση νόμους ή για τα επεισόδια βίας που επίκεινται. Είναι η εφημερίδα Νοστράδαμος της Τουρκίας. 
Ή με άλλα λόγια, είναι το εκφραστικό όργανο του Κόμματος Δικαιοσύνης -Ανάπτυξης. Τελευταία ψηφίστηκε στην Τουρκία νόμος που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν στους απόδημους Τούρκους. Αυτό έχει σημασία για την οργάνωση του ΚΔΑ στο εξωτερικό. Πρόσφατα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ετοιμάζεται να λειτουργήσει γραφεία στην Κύπρο. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ΚΔΑ έρχεται στην Κύπρο και ως εκ τούτου πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε για τον αγώνα μας. 

Με τη στάση που τηρήθηκε απέναντι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της συντεχνίας των εκπαιδευτικών βλέπουμε ότι το ΚΔΑ θέλει να επιβάλει και στην Κύπρο το ίδιο μοντέλο που εφάρμοσε στην Τουρκία για να εδραιωθεί.