20 Απριλίου 2016

Ο Ερντογάν πλήττει Μέρκελ και Πούτιν με τον Τύπο H τουρκική αστυνομία προχωρά στην απέλαση Ρώσων και Γερμανών δημοσιογράφων Του Νίκου Στέλγια

Σε μετωπική επίθεση περνά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ύστερα από τα αρνητικά σχόλια που δέχεται από Γερμανία και Ρωσία δια μέσου του γερμανικού και ρωσικού Τύπου. Συγκεκριμένα, η τουρκική αστυνομία προχωρά στην απέλαση Ρώσων και Γερμανών δημοσιογράφων με συνοπτικές διαδικασίες και δίχως να αισθάνεται την ανάγκη να δώσει στην δημοσιότητα λεπτομέρειες των αποφάσεων της. Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στο περιστατικό που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου ο ανταποκριτής του γερμανικού κρατικού καναλιού ARD, Volker Schwenk τέθηκε υπό κράτηση και στη συνέχεια απελάθηκε. 
Σε περιορισμένης έκτασης αναφορές, στον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας αναφέρεται ότι ο Schwenk είναι ο δημοσιογράφος, ο οποίος «άναψε το φυτίλι της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας…όταν μεταδόθηκε ένα βίντεο που πρόσβαλε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν». Για το λόγο αυτό, του είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. 

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 σημειώνει ότι το γεγονός έγινε το βράδυ της Τρίτης και ο Volker Schwenk είναι ανταποκριτής του κρατικού καναλιού στο Κάϊρο. Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως ο ακριβής λόγος της άρνησης εισόδου στην Τουρκία. Σύμφωνα με το T24, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι παρακολουθεί το θέμα και εξέφρασε την ανησυχία της ενώ πρόσθεσε ότι το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα έρθει σε επαφή με όλους τους αρμόδιους Τούρκους αξιωματούχος, προκειμένου ο δημοσιογράφος να μπορέσει να μπορέσει να ανταποκριθεί ξανά στις απαιτήσεις των επαγγελματικών του καθηκόντων. 

Το δημοσίευμα του T24 υπενθυμίζει τέλος ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία αρνήθηκε να ανανεώσει τις διαπιστεύσεις αρκετών δημοσιογράφων και αναφέρεται στο παράδειγμα του ανταποκριτή του Spiegel Online στην Τουρκία, Hasnian Kazım, που όταν του αρνήθηκαν την ανανέωση της άδειας παραμονής άσκησε αυστηρή κριτική στους Τούρκους και στην συνέχεια ανακλήθηκε από το Spiegel.

Η επίθεση κατά της Ρωσίας και η απάντηση της Γερμανίας

Εκτός από το κρατικό μέσο της Γερμανίας, η Τουρκία θέτει στο στόχαστρο της και το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ. Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγες ώρες, οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν την άδεια διαμονής και εργασίας του διευθυντή του πρακτορείου Τουράλ Κερίμοβ. Στην συνέχεια, οι τουρκικές αρχές προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες στην απέλαση του διευθυντή της τουρκικής υπηρεσίας του πρακτορείου. Μόλις λίγες ημέρες πριν, οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση των Τούρκων πολιτών-χρηστών διαδικτύου στην πύλη του ρωσικού πρακτορείου. 
Και οι δυο κινήσεις της Άγκυρας στην Τουρκία εκλαμβάνονται ως «αντεπίθεση» του τουρκικού Προεδρικού κατά της Μόσχας και του Βερολίνου. 

Εν τω μεταξύ, η απάντηση της Γερμανίας στις κινήσεις της Άγκυρας υπήρξε άμεση. Πριν από λίγες ώρες, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία συναντήθηκε με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές του βρίσκεται στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ