20 Απριλίου 2016

Λύση με τουρκικό στρατό θέλει η «κυβέρνηση» Οζγκιουργκιούν Ο Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός στρατός δεν απειλεί την Κύπρο Του Νίκου Στέλγια

Η «κυβέρνηση» Χιουσεγίν Όζγκιουρκιουν εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά λίγο μετά τον σχηματισμό της. Κορυφαία στελέχη της ξεκαθαρίζουν τις κόκκινες γραμμές της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες.Ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» Σερντάρ Ντενκτάς σε νέα δήλωση του ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ε.Ε. επιχειρούν να δώσουν τέλος στο σύστημα των εγγυήσεων με διάφορα παρασκηνιακά «παιχνίδια». Ο κ. Ντενκτάς θεωρεί ότι στις συνομιλίες έχει ανοίξει ο δρόμος για την τελική κατάργηση των εγγυήσεων. Κατά την άποψη του, μετά την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Βρετανία και η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί την κατάργηση των εγγυήσεων για να μην φανεί ότι είναι η αδιάλλακτη πλευρά στο Κυπριακό. 


Ο κ. Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός στρατός δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την Κύπρο. Και ο «Υπουργός Υποδομών και Συγκοινωνιών» τοποθετείται επί του Κυπριακού Προβλήματος. Ο Κεμάλ Ντουρούστ αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν από την τουρκική σημαία καθώς και από την σημαία της «ΤΔΒΚ». 

Την ίδια στιγμή, ο «Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας» Χαμζά Σανέρ προβληματίζεται για τους λόγους τους οποίους η Ε.Ε. δέχθηκε την Κύπρο στην ένωση παρά το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε το Σχέδιο Αννάν. 

ΡΤΚ: Η Τουρκία δημιούργησε την νέα εθνικιστική κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, μια σημαντική δήλωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις έρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα που ύστερα από περίπου τρία χρόνια αποχαιρετά την εξουσία. 

Ο τέως «Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας», Σονάϊ Ερντέμ δηλώνει ότι πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις κρύβεται η Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που διάλυσε την προηγούμενη «συγκυβέρνηση» και άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία της νέας «κυβερνητικής» συνεργασίας της τ/κ εθνικιστικής Δεξιάς.Ο ίδιος προβλέπει ότι η νέα «κυβέρνηση» δεν πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία για αρκετό καιρό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ