Του Πέτρου Δίπλα-Η οικονομική κρίση της τελευταίας 7ετίας δεν επέφερε μόνο μεγάλες μειώσεις σε μισθούς,  συντάξεις  και εκτόξευση της ανεργίας.Είχε ακόμα και μια επιπλέον καταστροφική συνέπεια στον συσσωρευμένο πλούτο της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών,προϊόν της σκληρής τους εργασίας όλων των προηγούμενων 10ετιών .

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα 11 εκατομμύρια έλληνες χάσαμε εκτός των εισοδημάτων μας και άλλα τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της πτώσης των αξιών μόνο (προσέξτε μόνο) των σπιτιών μας.
Τα σπίτια και τα διαμερίσματα των Ελλήνων που υπολογίζονται τουλάχιστον στα 6,5 εκατομμύρια έπεσαν τουλάχιστον στο 50% της τιμής που είχαν το 2008 (και σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο).
Η προ της κρίσης  συνολική αξία των 6,5 εκατομμυρίων κατοικιών, με μια μέση τιμή 120.000 ευρώ ανά ακίνητο, ήταν γύρω στα 800 δισ. ευρώ. Σήμερα μετά την κρίση, με μέση τιμή ακινήτου 60.000 ευρώ, η αξία όλων των κατοικιών των Ελλήνων εκτιμάται ότιέπεσε στα μισά, γύρω στα 400 δισ ευρώ.
Χάσαμε δηλαδή όλοι μας τουλάχιστον 400 δισ ευρώ, δηλαδή ένα ποσό μεγαλύτερο από το χρέος της χώρας, μέσα στα 7 αυτά χρόνια, πέραν της ζημιάς σε αμοιβές, συντάξεις και απασχόληση, και αυτά μόνο από την αξία των κατοικιών.
Σκεφθείτε και τη ζημιά από την αντίστοιχη μείωση των τιμών των άλλων ακινήτων πέραν των κατοικιών, δηλαδή των καταστημάτων, άλλων επαγγελματικών χώρων, οικοπέδων, αγρών κλπ. Θα μπορούσε κανένας να υπολογίσει τουλάχιστον άλλα 400 δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά από την πτώση των τιμών των ακινήτων αυτών. Συνολικά δηλαδή χάσαμε 800 δισ. ευρώ πραγματικό ζεστό χρήμα !
Και για αυτήν την τεράστια ζημιά που φθάνει σε ύψος  το υπερδιπλάσιο του συνολικού μας χρέους, κανένας, η σχεδόν κανένας, δεν έχει ενδιαφερθεί !
Μάλιστα η συνολική ζημιά των ελλήνων δεν είναι 800 δισ. ευρώ, αλλά πολύ μεγαλύτερη, αφού σήμερα, ακόμα και στην μισή τιμή, τα ακίνητα δεν μπορούν να πουληθούν λόγω μηδενικής  ζήτησης, ή μπορούν να πουληθούν σε εξευτελιστική τιμή δηλαδή με μείωση πάνω από 70%, όταν κάποιος έχει ανάγκη να πουλήσει.
Έτσι λοιπόν η ανάγκη για βελτίωση της οικονομίας καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική εάν θέλουμε μαζί με την μείωση την ανεργίας και την αύξηση συντάξεων και μισθών, να επιστρέψει  και η αξία του συσσωρευμένου μας πλούτου που μας «κλέψανε».
Είναι λοιπόν τουλάχιστον παράξενο να ασχολούμαστε νυχθημερόν μόνο για το πώς θα μειώσουμε το χρέος μας, που ανέρχεται περίπου στα 310 δισ. ευρώ και να μην σκεφτόμαστε ταυτόχρονα τι μέτρα πρέπει να λάβουμε ώστε να επιστρέψουν στις τσέπες μας αυτά τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ που χάσαμε τα τελευταία 7 χρόνια.
Γιατί στη περίπτωση που η Ελλάδα ξαναβρεί το οικονομικό βηματισμό της και ανοίξει το επιχειρηματικό περιβάλλον σε εγχώριες και κυρίως σε ξένες επενδύσεις, αυτή η εξαφανισθείσα τεράστια αξία θα επανεμφανιστεί.
 http://www.ert.gr/veltioste-tin-ikonomia-gia-na-epistrepsoun-800-dis-evro-poso-schedon-triplasio-tou-chreous/