20 Απριλίου 2016

Η Σαουδική Αραβία ρίχνεται στην μάχη των... δανεικών

Η Σαουδική Αραβία ρίχνεται στην μάχη των... δανεικώνΗ εκτόξευση των ελλειμμάτων και η βουτιά των εσόδων από το πετρέλαιο οδηγεί το Ριάντ στην λήψη δανείου $10 δισ. από τράπεζες του εξωτερικού. Ετοιμάζει το έδαφος για την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από 25 χρόνια. Το «όραμα» για την μετα-πετρελαϊκή εποχή και ο ρόλος της Aramco.
Advertisement
Η Σαουδική Αραβία θα συγκεντρώσει 10 δισ. δολάρια από μια κοινοπραξία παγκόσμιων τραπεζών, καθώς το βασίλειο βάζει πλώρη για την πρώτη του διεθνή έκδοση χρέους εδώ και 25 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσει την πτώση των αποθεμάτων και των εσόδων από το αργό.

Το πενταετές δάνειο-ορόσημο, μια ένδειξη της εξάρτησης που έχει αποκτήσει πλέον το Ριάντ από το ξένο κεφάλαιο, ανοίγει το δρόμο ώστε η χώρα να ξεκινήσει την πρώτη της διεθνή έκδοση ομολόγων. Έρχεται καθώς η παρατεταμένη βουτιά στο αργό ενθαρρύνει άλλες κυβερνήσεις του Κόλπου, όπως του Άμπου Ντάμπι, του Κατάρ και του Ομάν, να στραφούν στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο, το οποίο το περασμένο Σαββατοκύριακο μπλόκαρε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών για ένα πάγωμα της παραγωγής και μια τόνωση των τιμών, έχει εξαλείψει οικονομικά αποθέματα αξίας 150 δισ. από τα τέλη του 2014 και μετά, καθώς το δημοσιονομικό του έλλειμμα ετοιμάζεται να διευρυνθεί σε 19% του ΑΕΠ φέτος.
Παρά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας από τους οίκους αξιολόγησης από τη στιγμή που κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου, έχει υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για το δάνειο, ιδιαίτερα από τις ασιατικές τράπεζες. Η κυβέρνηση αύξησε το ποσό που επιθυμεί να δανειστεί από έξι με οκτώ δισ. σε 10 δισ. δολάρια, αφού η συμφωνία υπερκαλύφθηκε.
«Η συμφωνία είναι πολύ επιτυχημένη, με πολύ ανταγωνιστική τιμολόγηση», ανέφερε ο Elyas Algaseer, αναπληρωτής περιφερειακός διευθύνων σύμβουλος της Bank of Tokyo-Mitsubishi. «Υπήρξε έντονη διάθεση από την αγορά».
Η Σαουδική Αραβία ενδέχεται τώρα να εκδώσει το πρώτο της διεθνές ομόλογο στον απόηχο της συμφωνίας, ανέφεραν τραπεζίτες. Τα ιδρύματα που δάνεισαν περισσότερο, αναμένεται να επωφεληθούν από μια δέσμευση να βοηθήσουν το Ριάντ να εκδώσει το ομόλογο.
«Το δάνειο είναι ένας τρόπος ώστε η Σαουδική Αραβία να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και να καθιερώσει ένα διεθνές προφίλ σε σχέση με το δανεισμό», ανέφερε ο Ewen Cameron Watt, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στις επενδύσεις στη BlackRock, το μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. «Αυτό στρώνει το δρόμο ώστε το βασίλειο να μεταμορφωθεί από κράτος-πιστωτή σε κράτος-οφειλέτη. Είναι μια σημαντική στιγμή αλλαγών στις αγορές χρέους».
Η στρατηγική της συγκέντρωσης χρέους από το εξωτερικό αποσκοπεί στην επιβράδυνση της μείωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων και στην ελάττωση της πίεσης στις τοπικές τράπεζες, οι οποίες στηρίζουν εταιρίες που συνδέονται με το κράτος και αγοράζουν εγχώρια ομόλογα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Στις τράπεζες που θα δανείσουν το βασίλειο, καθεμία από τις οποίες έχει δεσμευτεί να δώσει περίπου 1,3 δισ. δολάρια, περιλαμβάνονται οι Bank of Tokyo-Mitsubishi, HSBC και JPMorgan, επισημαίνουν οι τραπεζίτες. Τα ιδρύματα απαιτείται να δανείσουν τουλάχιστον 500 εκατ. προκειμένου να συμμετάσχουν.
Ο κ. Algaseer αρνήθηκε να σχολιάσει την τιμολόγηση, ωστόσο άλλοι τραπεζίτες από το περιβάλλον της συμφωνίας ανέφεραν ότι είναι περίπου στις 120 μονάδες βάσης πάνω από το Libor.
Το δάνειο είναι η πρώτη έκδοση διεθνούς χρέους από τη Σαουδική Αραβία από το 1991, όταν συγκέντρωσε περίπου ένα δισ. δολάρια στον απόηχο της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ.
Οι τραπεζίτες είναι πλέον βέβαιοι ότι οι σαουδαραβικές εταιρίες που συνδέονται με το κράτος, επίσης θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια, με τη χρήση του κυβερνητικού δανείου, και αργότερα ομολόγου, ως δείκτη αναφοράς.
Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, ο ισχυρός γιος του βασιλιά που επιβλέπει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να γνωστοποιήσει το «όραμά του για τη Σαουδική Αραβία», ένα πρότυπο για τη μετάβαση του βασιλείου σε μια μετα-πετρελαϊκή εποχή, στις 25 Απριλίου στο Ριάντ.
Το «όραμα» αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco, τη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου και άλλες μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της εργασίας και της επένδυσης.
Η JPMorgan, η οποία έχει εμπειρία δεκαετιών στην Saudi Aramco, συνεργάζεται με την κρατική εταιρία από τα τέλη του περασμένου έτους, επάνω σε ένα σχέδιο για μια αρχική δημόσια προσφορά, υποστήριξαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Saudi Aramco εξακολουθεί να εξετάζει το πώς θα οργανώσει μια είσοδο στο χρηματιστήριο, με την οποία θα μπορούσε είτε να βάλει ένα μέρος της μητρικής εταιρίας ή μια συλλογή κατώτερων περιουσιακών στοιχείων, στο σαουδαραβικό χρηματιστήριο. Αλλά ο πρίγκιπας Mohammed έχει υπογραμμίσει ότι προτίθεται να εισάγειλιγότερο του 5% της μητρικής εταιρίας μέχρι το 2018.
Η συγκέντρωση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης αύξησης των εκδόσεων χρέους, καθώς οι γειτονικές οικονομίες που στηρίζονται στο πετρέλαιο επίσης απευθύνονται στις διεθνείς αγορές.
Το Άμπου Ντάμπι έχει δώσει εντολή στις Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan και Citigroup να προχωρήσουν σε συναντήσεις επενδυτών αυτή την εβδομάδα, ενόψει της τρίτης έκδοσης διεθνούς ομολόγου της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το Κατάρ, το οποίο πέρυσι εξέδωσε δάνειο άνω των πέντε δισ., έχει αποστείλει ένα αίτημα για προτάσεις στις τράπεζες, ώστε να διαχειριστούν μια έκδοση διεθνών ομολόγων, τόνισαν οι τραπεζίτες, και ο Λίβανος έχει ανακοινώσει μια πώληση δύο ομολόγων αξίας ενός δισ. δολαρίων.
Οι HSBC και JPMorgan αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
euro2day