14 Δεκεμβρίου 2015

“Χορός” κατασκόπων στην Σερβία. Χοντρά στο παιχνίδι η ΜΙΤ


Δυναμικό παρόν στην Σερβία δίνει η τουρκική ΜΙΤ.Η Σερβία αποτελεί σήμερα πεδίο κατασκοπευτικής δράσης πολλών ξένων υπηρεσιών, όπως τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρουν ΜΜΕ στο Βελιγράδι.Η εφημερίδα “Νόβοστι”, επικαλούμενη επίσημες εκτιμήσεις της σερβικής αντικατασκοπείας, αναφέρει ότι στη χώρα δρουν 55 ξένες υπηρεσίες πληροφοριών από 40 χώρες του κόσμου.
Εκτός από τις υπηρεσίες των ισχυρών χωρών, την αμερικανική CIA, τη βρετανική ΜΙ6, τη γερμανική BND και τη ρωσική FSB, που έχουν έντονη και διαρκή παρουσία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα επιθετικές εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια η τουρκική ΜΙΤ και η κροατική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο καθηγητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ντάρκο Τριφούνοβιτς αναφέρει στη “Νόβοστι” ότι οι Κροάτες ασχολούνται με την οικονομική κατασκοπεία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις πωλήσεις μεγάλων εκτάσεων γης στη Βοϊβοντίνα όπου υπάρχει κροατική μειονότητα. Έχει παρατηρηθεί, αναφέρει ο καθηγητής Τριφούνοβιτς, το φαινόμενο να καταχωρείται η γη που αγοράζουν οι Κροάτες στη Βοιβοντίνα, στο κτηματολόγιο της πόλης Όσιγιεκ ως περιουσία του κροατικού κράτους.Ιδιαίτερα δυναμική είναι τα τελευταία χρόνια η δράση της τουρκικής ΜΙΤ, αναφέρουν συνομιλητές της “Νόβοστι”, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα, με κάθε μέσο προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη περιοχή, χρησιμοποιώντας τη μειονότητα των μουσουλμάνων του Σάντζακ στη νοτιοδυτική Σερβία.

Ο πολιτικός αναλυτής Τόμισλαβ Κρέσοβιτς εκτιμά πως η πρόθεση των Τούρκων είναι να δημιουργήσουν μία ζώνη επιρροής που θα περιλαμβάνει τα Σκόπια, το Σάντζακ, το Κόσοβο και την Βοσνία. Ο Τόμισλαβ Κρέσοβοτς αναφέρει ότι η δράση των Τούρκων συντονίζεται από δύο κέντρα, όπου το ένα βρίσκεται στη Βιέννη και το άλλο στην πόλη Νόβι Πάζαρ στη νοτιοδυτική Σερβία.
Επισημαίνει δε, ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας επεκτείνονται σε πολλούς τομείς- από τις στρατηγικές επενδύσεις στην οικονομία μέχρι και την απευθείας χρηματοδότηση πολιτικών οργανώσεων και ισλαμικών κινημάτων στο Σάντζακ που επιδιώκουν την αυτονομία της περιοχής.
Οι συνομιλητές της “Νόβοστι” επισημαίνουν ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών τελευταία εργάζονται για να αποτρέψουν την αύξηση της ρωσικής επιρροής στη Σερβία και προς επίτευξη αυτού του στόχου προσπαθούν να προκαλέσουν ακόμη και κρίση στις σχέσεις μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών της Σερβίας και της Ρωσίας.http://mignatiou.com/2015/12/choros-kataskopon-stin-servia-chontra-sto-pechnidi-i-mit/