08 Οκτωβρίου 2015

Ο πόλεμος της Συρίας τινάζει στον αέρα το Türk Stream Τουρκικός εκνευρισμός και για την κινεζική στάση στο ζήτημα της Συρίας Του Νίκου Στέλγια


http://www.alexiptoto.com/wp-content/uploads/2014/05/erdogan_111.png
Σε κίνδυνο τίθεται το μέλλον του αγωγού Türk Stream σύμφωνα με τουρκικές και ρωσικές πηγές της «Κ», μετά και τις ρωσικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου που αύξησαν κατακόρυφα την ένταση ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών.Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της Άγκυρας, η Μόσχα φαίνεται να αποφάσισε τη μείωση της παρεχόμενης ποσότητας Φυσικού Αερίου στον αγωγό Türk Stream, λόγω των «τελευταίων δεδομένων στην ενεργειακά αγορά της Δύσης», αιτιολογία που ωστόσο δεν πείθει την τουρκική κυβέρνηση.
Μέσο για άσκηση διπλωματικής πίεσης στην Άγκυρα
Για ποιο λόγο την συγκεκριμένη στιγμή η Μόσχα αποφασίζει να μειώσει κατά 50% το φυσικό αέριο, το οποίο προοριζόταν για το Türk Stream; Αυτή η κίνηση θα έχει αντίκτυπο και στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά; Αυτά τα ερωτήματα προβληματίζουν τους Τούρκους διπλωμάτες και αξιωματούχους. Κατά την άποψη τους, η νέα εξέλιξη συσχετίζεται με τις εξελίξεις στην Συρία. Χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως μέσο πίεσης, η Ρωσία επιχειρεί να ασκήσει διπλωματική πίεση στην Άγκυρα. Αυτή είναι η οπτική γωνία της Άγκυρας.

Ως γνωστόν το Türk Stream αφορά άμεσα την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Η Ρωσία σχεδιάζει έναν αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα διανύει την Μαύρη Θάλασσα και θα φτάνει στην Ευρώπη δια μέσου της Τουρκίας και της Ελλάδας. Πρόσφατα, το Κρεμλίνο ήρθε σε σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την άλλη αξίζει να υπογραμμιστεί η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία. Όλα δείχνουν ότι εν όψει της περιόδου του Χειμώνα, κατά την οποία η ζήτηση για φυσικό αέριο θα είναι αυξημένη σε ολόκληρη την Τουρκία, η Άγκυρα ενδέχεται να παραμείνει αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα στο ενεργειακό πεδίο εξαιτίας κυρίως της κρίσης της Συρίας.
 

Τουρκικός εκνευρισμός και για την ΚίναΗ Ρωσία δεν αποτελεί την μοναδική πηγή εκνευρισμού στην τουρκική πρωτεύουσα. Τις τελευταίες ώρες, στην Άγκυρα μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί και για την Κίνα. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας μεταδίδουν την πληροφορία ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να παρέχει υποστήριξη στην Μόσχα για τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» της στην Συρία.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινεζικές επιχειρήσεις θα αναλάβει το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η Κίνα ξεγέλασε την Τουρκία κατά την μεταφορά του συγκεκριμένου αεροπλανοφόρου από τα Στενά του Βοσπόρου στην Κίνα. Οι κινέζικες αρχές ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές ότι μετέφεραν ένα παλαιό σοβιετικό αεροπλανοφόρο στην Κίνα για να το μετατρέψουν σε καζίνο. Ωστόσο, στην συνέχεια, το Πεκίνο ανακαίνισε το αεροπλανοφόρο και το έθεσε στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ