Βρυξέλλες: Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ το επίκεντρο της συνάντησης ήταν το προσφυγικό και η Συρία.Οι κ. Τουσκ και Ερντογάν προέβησαν σε κοινές δηλώσεις μετά τις συνομιλίες τους, αρνήθηκαν ωστόσο να δεχθούν ερωτήσεις.Ο Ντόναλντ Τουσκ, κάνοντας μνεία στα εγκαίνια που θα κάνει ο Τ. Ερντογάν στα ετήσια Europalia, στις Βρυξέλλες, και τα οποία είναι φέτος αφιερωμένα στην Τουρκία, είπε ότι αυτό καταδεικνύει πως οι σχέσεις Τουρκίας κι Ευρώπης δεν είναι απλώς πολιτικές, αλλά έχουν να κάνουν με τους λαούς. «Σήμερα», πρόσθεσε, «ζουν κι εργάζονται στην ΕΕ 5 εκατομμύρια Τούρκοι, ενώ οι επιχειρήσεις μας συνεργάζονται στενά κι η προοπτική είναι για ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας».


«Πρόκειται ήδη για τη δεύτερη συνάντησή μας σε ένα μήνα», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περνώντας στο ζήτημα του προσφυγικού, «ενώ την περασμένη εβδομάδα συνάντησα και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη. Τα γραφεία μας επίσης συνεργάζονται πολύ στενά. Έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση: πρόσφυγες που περνούν από την Τουρκία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα, το ίδιο και η Τουρκία. Για αυτό συζητήσαμε την οικονομική βοήθεια, την ενσωμάτωση και όλα τα συναφή θέματα».

«Συζητήσαμε ακόμη τη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής (buffer zone) στα σύνορα της Τουρκίας. Η κατάσταση, όμως, όπου χιλιάδες πρόσφυγες φεύγουν από την Τουρκία για να μεταβούν στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσει - και αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Τουρκίας. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, χρειάζεται πραγματική λύση - και αυτή είναι η ενίσχυση της συνεργασίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, συζήτησαν επίσης το θέμα της Συρίας. Και εκεί η λύση δεν μπορεί να είναι ρωσικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τους αντιπάλους του Ασαντ, υπάρχει το λεγόμενο «ισλαμικό κράτος». Ο κ. Ερντογάν, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «με ενημέρωσε για την παραβίαση του εναερίου χώρου από τα ρωσικά αεροπλάνα».

«Για το Κυπριακό», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ, «εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία επίλυσης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε πως η επίσκεψή του στο Βέλγιο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και για αυτό «θα θέλαμε εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την ΕΕ, να επεξεργαστούμε κοινές πολιτικές. Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς», είπε ο κ. Ερντογάν, το μέλλον της ΕΕ χωρίς την Τουρκία και  είναι στρατηγική μας επιλογή η ένταξη. Για αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει αναζωογόνηση της διαδικασίας και απομάκρυνση των τεχνητών προβλημάτων.

Αφού έκανε αναφορά στη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος για τη βίζα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο προσφυγικό, αφήνοντας αιχμές για την Ευρώπη. Η Τουρκία, είπε, εδώ και 4 χρόνια έχει ανοίξει τις πόρτες της προς τη Συρία και προς το Ιράκ, χωρίς να κάνει διακρίσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους 300.000 είναι από το Ιράκ και οι υπόλοιποι από τη Συρία. Δεν κάναμε όμως ποτέ καμιά διάκριση εάν είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί ή κάτι άλλο.

Αφού αναφέρθηκε στο οικονομικό βάρος που συνιστά για την Τουρκία το προσφυγικό, ο Τ. Ερντογάν συνέχισε λέγοντας πως παρόλα αυτά διατηρήσαμε την ανοικτή μας πολιτική, την ανθρωπιστική μας θέση. Στην Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι άνοιξαν τις πόρτες τους και τις καρδιές τους στους πρόσφυγες. Ομως, πρόσφατα βλέπουμε και την Ευρώπη να έρχεται αντιμέτωπη με κύματα προσφύγων και η κατάσταση να είναι διαφορετική. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε κάθε μορφής συνεργασία.

Εν συνεχεία ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στο λεγόμενο ζήτημα της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως η Τουρκία μάχεται ταυτοχρόνως και κατά του ΡΚΚ και κατά του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών από αυτούς που έχουν αίμα στα χέρια τους και από τους οποίους κινδυνεύουν πρωτίστως οι ίδιοι οι Κούρδοι.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στις δημοκρατικές κατακτήσεις, τόνισε ο Τ. Ερντογάν, μην ακούτε την προπαγάνδα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία θέλει να κρύψει τα πραγματικά της κίνητρα.

«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί τρομοκράτες»

Σύμφωνα με τον Τ. Ερντογάν, πραγματική αιτία της προσφυγικής κρίσης είναι η Συρία και η κρατική τρομοκρατία του Άσαντ. Και για αυτό χρειάζονται τρία πράγματα: μέσα, μια ασφαλής περιοχή και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. «Εμείς είμαστε η χώρα που απειλείται και όμως δεν κλείσαμε την πόρτα μας» υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Επανερχόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας, είπε πως μολονότι το ΡΚΚ αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στην Ευρώπη, στην πράξη συχνά αυτό δεν ισχύει - και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην τους δοθεί νομιμότητα επειδή υποτίθεται ότι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί τρομοκράτες, ελπίζω αυτό να γίνει κατανοητό από τους Ευρωπαίους φίλους μας», κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνάντηση με Γιούνκερ

Υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκανε αναφορά στη μακρόχρονη φιλία που τον συνδέει με τον Τούρκο Πρόεδρο και υπογράμμισε ότι δεν θα συζητήσουν μονάχα το ζήτημα των προσφύγων αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αποκάλυψε ακόμη πως θα προτείνει τη θέσπιση μιας Ατζέντας Τουρκίας - ΕΕ για τη Μετανάστευση, ενώ τάχθηκε υπέρ της συμπερίληψης της Τουρκίας στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες. «Είμαι πεπεισμένος για τη νέα σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία», κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: philenews