Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από τον Μάιο του 2015 είχε
καταθέσει προτάσεις στο Συμβούλιο, σημείωσε ότι θα προτιμούσε οι
αποφάσεις στο Συμβούλιο να είχαν ληφθεί ομόφωνα, πράγμα που δεν κατέστη
δυνατόν.Τελικά η απόφαση ελήφθη με την «κοινοτική μέθοδο» είπε ο κ. Γιούνκερ
και πρόσθεσε: «Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των
αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ' όλα να
κοιτάξουμε πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη
μεγαλύτερη ταχύτητα» υπογράμμισε.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκατ. ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 Οκτωβρίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 του ίδιου μήνα στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Γιούνκερ.
Δήλωσε ότι σε συμφωνία με τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο Σουλτς (ΕΚ) υπέβαλε ένα σχέδιο «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων.Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.
Τις ίδιες θέσεις, ίσως για να προετοιμάσει και τη συνάντηση Ερντογάν με τους Ευρωπαίους ηγέτες, εξέφρασε και ο πρέσβης της Τουρκίας, Σελίμ Γιενέλ, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, «ως επί το πλείστον Σύροι, αλλά έχουμε επίσης περίπου 300.000 Ιρακινούς. Έχουμε ακόμη 25 ή 26 καταυλισμούς, στους οποίους διαβιούν περίπου 260.000 πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι έχουν κατανεμηθεί στη χώρα, λ.χ περίπου 300.000 βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν όλοι έχουν καταγραφεί».
Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκατ. ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 Οκτωβρίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 του ίδιου μήνα στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Γιούνκερ.
«Δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα»
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα».Ανέφερε ότι 66.000 πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη.Εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει να διαθέσει ως και 600 υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στο άμεσα προσεχές διάστημα.«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» τόνισε.Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα. «Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης» υπογράμμισε.Δήλωσε ότι σε συμφωνία με τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο Σουλτς (ΕΚ) υπέβαλε ένα σχέδιο «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων.Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.
Τι ζητάει ο Ερντογάν για να πει το «ναι»
Από την πλευρά του για να πει το «ναι» ο Ερντογάν πιέζει να χαλαρώσει η πολιτική της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. και επίσης θέλει οι Βρυξέλλες να συμπεριλάβουν την Τουρκία στις «ασφαλείς χώρες», ξεπλένοντας στην ουσία την κλιμακούμενη κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του, αλλά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.Ελλιπείς συνεργασίας
Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να ζητήσουν από την Τουρκία να φιλοξενήσει περισσότερους Σύρους πρόσφυγες με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια. Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια συναντούν την αντίδρασή της, διότι η Ε.Ε. φαίνεται αδύναμη να βοηθήσει περισσότερο στη διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, είτε παρεμβαίνοντας είτε φιλοξενώντας περισσότερους πρόσφυγες.Τις ίδιες θέσεις, ίσως για να προετοιμάσει και τη συνάντηση Ερντογάν με τους Ευρωπαίους ηγέτες, εξέφρασε και ο πρέσβης της Τουρκίας, Σελίμ Γιενέλ, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, «ως επί το πλείστον Σύροι, αλλά έχουμε επίσης περίπου 300.000 Ιρακινούς. Έχουμε ακόμη 25 ή 26 καταυλισμούς, στους οποίους διαβιούν περίπου 260.000 πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι έχουν κατανεμηθεί στη χώρα, λ.χ περίπου 300.000 βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν όλοι έχουν καταγραφεί».