Το ΑΚΕΛ διακηρύττει πως «τα συρματοπλέγματα που έσυρε στο σώμα της πατρίδας μας ο Αττίλας δεν αποτελούν το σύνορο και τον ορίζοντα της πατρίδας μας». Αναφερόμενο στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ σημειώνει πως «η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία κουβαλά μέσα της τη δυνατότητα για θετική έκβαση» προσθέτοντας πως «αυτό θα αποδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις θέσεις που θα τεθούν».

Επαναλαμβάνει επίσης πως «η προσήλωση στα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και η αξιοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ μπορούν να προστατεύσουν τη διαδικασία από εκτροπές, αλλά και να κινήσουν τα πράγματα μπροστά με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει πως «έχει αποδείξει στην πράξη ότι για όσο η προοπτική της λύσης στη βάση αρχών παραμένει ορατή, θα συνεχίσει να συμβάλει δημιουργικά και υπεύθυνα στηρίζοντας την εν εξελίξει διαδικασία», προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τις ενδεχόμενες συνέπειες ενός νέου ναυαγίου.

Η ΕΔΕΚ τονίζει πως 41 χρόνια μετά «δεν επιτρέπεται η λήθη να αλλοιώσει τον στόχο μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας» και υπενθυμίζει πως «δεν υπάρχουν υποθέσεις χαμένες εκτός από εκείνες που οι ίδιοι εγκαταλείπουμε».

Περαιτέρω η ΕΔΕΚ διαμηνύει πως «η Κύπρος θα απελευθερωθεί σε πείσμα των εχθρών της μέσω της διεκδικητικής δημοκρατικής λύσης που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια και μέλλον, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν παντού τα ίδια δικαιώματα, χωρίς εσωτερικά σύνορα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς».

Από πλευράς τους οι Οικολόγοι απαιτούν όπως «το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της προταχθεί διεκδικητικά όπως προνοούσε η συμφωνία του 1979 και η απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναφερόμενοι στο Κυπριακό, οι Οικολόγοι υπογραμμίζουν πως «δυστυχώς για μία ακόμα φορά έχουμε φτάσει σε επικίνδυνα αδιέξοδα, με κίνδυνο οι απαράδεκτες τουρκικές θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να παγιωθούν και με τον χρόνο να γίνουν αποδεκτές από την κυπριακή ηγεσία που συνεχώς υποχωρεί και υπαναχωρεί».
 
Πηγή: philenews