14 Αυγούστου 2015

Εμείς και το Ισραήλ

Εμείς και το Ισραήλ Κάποιοι στην Ελλάδα -ανάμεσά τους και αριστεροί- δεν θέλουν η χώρα μας να έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, ούτε καν διπλωματικές σχέσεις. Oσοι εξ ημών υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ χαρακτηριζόμαστε "φιλοσιωνιστές", αν και έχουμε λιώσει δεκάδες ζευγάρια παπούτσια διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής του Ισραήλ, ιδιαίτερα κατά της παράνομης ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, κατά των εποικισμών και της συνεχιζόμενης κράτησης στις φυλακές του Ισραήλ χιλιάδων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και ο εκ των ηγετών της PLO Μαρουάν Μπαργκούτι.
Το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ μας κατηγορεί για "αντισημιτισμό" για τη δράση μας αυτή.Ουκ ολίγες φορές, ως αντιμιλιταριστής, έχω επικρίνει έντονα τις ηγεσίες του Ισραήλ για τη μη προσχώρησή τους στη Συμφωνία Μη Διασποράς των Πυρηνικών Oπλων (NPT) και στη διατήρηση εκ μέρους τους πυρηνικού οπλοστασίου. Το έκανα και πρόσφατα, με αφορμή την ιστορική συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, γράφοντας ότι οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση Νετανιάχου πρέπει να αυξηθούν, ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή. Ας σημειωθεί ότι υπέρ του στόχου αυτού κινητοποιούνται από κοινού Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αγωνιστές της ειρήνης.

Αλλωστε, ήταν ένας Ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας, ο ηρωικός Μορδεχάι Βανούνου, που είχε αποκαλύψει το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα δημοσιεύοντας φωτογραφίες των εγκαταστάσεων στην έρημο Νεγκέβ. Του στοίχισε 18 ετών φυλάκιση η θαρραλέα πράξη του και, όταν απελευθερώθηκε, ετέθη σε κατ' οίκον περιορισμό.

Πίσω από το κράτος του Ισραήλ υπάρχει ένας ολόκληρος λαός με τις κοινωνικοταξικές του διαιρέσεις και αντιθέσεις, τα πολιτικά του κόμματα και τα κοινωνικά του κινήματα. Ενας λαός που έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Και επειδή κάποιοι αρνούνται δικαιώματα των Εβραίων στην ιστορική Παλαιστίνη, επισημαίνω κάτι που είπα και σε Αραβα φίλο μου πρόσφατα, ότι "και ο Χριστός Εβραίος ήταν", έστω κι αν τον σταύρωσαν Εβραίοι, αλλά και Ελληνες φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη, Χριστιανοί αφόρισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο και έφτιαξαν βουνό στο Πεδίον του Αρεως από τους εναντίον του λίθους του αναθέματος.

Οσο για την Αριστερά του Ισραήλ, έχει αξιόλογη πολιτική και κοινοβουλευτική παρουσία, δρώντας μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες υπέρ του τερματισμού της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Πρόκειται για μια πληθυντική Αριστερά, με πολλές δυνάμεις και ρεύματα που συσπειρώνουν Εβραίους και Αραβες πολίτες. Μια Αριστερά που πρώτη άρχισε μυστικό διάλογο με την PLO, με συνέπεια πολλά στελέχη της να φυλακιστούν, επειδή συνομιλούσαν με "τρομοκρατική οργάνωση".

Γράφει ο Πάνος Τριγάζης-ΕΘΝΟΣ«E» 14/8