22 Ιουνίου 2015

Τι έφερε ο Αναστασιάδης στις αποσκευές του από το Ισραήλ

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου -ΠΟΡΕΙΑ «WIN-WIN» ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ  Η κυπριακή πλευρά φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να κτίζει το στρατηγικό βάθος της με το Ισραήλ τόσο προς την ΕΕ όσο και με την Αίγυπτο, έχοντας πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη Ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι η Κύπρος είναι τόσο κοντά γεωγραφικά στο Ισραήλ και οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τόσο στενές, που το Ισραήλ θεωρεί τις σχέσεις του με την Κύπρο «οικογενειακές»

Η «μεγάλη» εικόνα των σχέσεων Ισραήλ και Κύπρου φαίνεται πως άρχισε να κτίζεται μετά το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στην «Αγία Ιερουσαλήμ». Οι ενεργειακές συμφωνίες και οικονομικές προκλήσεις στον τουρισμό από τη μία, σε συνδυασμό με τον ρόλο διαμεσολαβητή του κ. Αναστασιάδη σε δύο κομβικά πολιτικά στοιχήματα του κ. Νετανιάχου, αποδεικνύουν το νέο status που δημιουργείται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το έμμεσο στρίμωγμα της Άγκυρας.

Η τριμερής που πάει να γίνει τετραμερής

Η δυναμική που έχει δημιουργήσει το τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα και Κάιρο στα θέματα Θαλασσίων Ζωνών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες έχει φέρει πια σε παράλληλη επαφή και το Ισραήλ.


Αποκαλυπτικό για το πόσο στριμώχνουν την Άγκυρα οι συνομιλίες και η δυναμική συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου στα θέματα Θαλασσίων Ζωνών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες αποτελεί δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet» τον Οκτώβριο του 2014, με τίτλο «Κίνηση στην Κύπρο από το Κάιρο», με αφορμή την 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του Προέδρου της Αιγύπτου, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ένα άλλο δημοσίευμα στις 14 Ιουνίου, την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, από την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», με τίτλο «Ήρθε η στιγμή για το Ισραήλ να σταματήσει να παραμελεί την Κύπρο», ουσιαστικά ερχόταν να οριοθετήσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με τη συμμαχία Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ.

Η κυπριακή πλευρά φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να κτίζει το στρατηγικό «βάθος» της με το Ισραήλ τόσο προς την ΕΕ όσο και με την Αίγυπτο, έχοντας πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, για να φέρει πιο κοντά τον κ. Νετανιάχου τόσο με τον κ. Σίσι όσο και με τον κ. Τουσκ.

Στην περίπτωση των σχέσεων Ισραήλ-Αιγύπτου, εκτός από τη μεταφορά μηνυμάτων ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ουσιαστικά λειτουργεί ως το πρόσωπο που θα φέρει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών. Στο ζήτημα των σχέσεων Ισραήλ-ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναλάβει, όπως είπε, πρωτοβουλία για να δοθεί η ευκαιρία στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου να προσφωνήσει ο ίδιος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ως προς το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετέχει στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει στις 29 Απριλίου ότι «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις», αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στις τουριστικές συμφωνίες που είχαν Λευκωσία και Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος του Ισραήλ ανέφερε και την Αίγυπτο ως χώρα που μπορεί να μπει στον «χορό», σε αντίθεση με τον κ. Νετανιάχου, που είχε μια πιο γενική αναφορά.

Στις 4 Αυγούστου θα βρεθεί στο Ισραήλ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αναμένεται να οριοθετηθεί η ημερομηνία για τριμερή σύσκεψη ηγετών, πιθανότατα τέλος του Οκτώβρη στη Λευκωσία, ενώ θα έχει προηγηθεί η τριμερής των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΟΗΕ.

Ενεργειακό «ματ»

Κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν στη «Σημερινή», τονίζουν ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και η ενισχυμένη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, αποφέρει πολιτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα. Οι ίδιες πηγές μάς ανέφεραν ότι με μοχλό την ενέργεια, μπορεί να συσταθεί μια Ενεργειακή Κοινότητα της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, βάζοντας στο παιχνίδι και τον Λίβανο.

Η συμφωνία Αναστασιάδη-Νετανιάχου προβλέπει μέσα σε ένα τρίμηνο να κλειδώσουν το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για ταυτόχρονη αξιοποίηση των κοινών κοιτασμάτων των δύο χώρων. Ειδικότερα τώρα, που ευθυγραμμίζονται και τα συμφέροντα των εμπλεκομένων εταιρειών, κάτι που διαφάνηκε με την κίνηση του Προέδρου της Delek να συναντήσει τον κ. Αναστασιάδη, σχεδόν με το που πάτησε το πόδι του στην ιερή πόλη του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών θα μελετήσουν και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας. Ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την ΕΕ για χρηματοδότηση των μελετών και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και τη διοχέτευσή της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναβάθμιση του τουρισμού
Το Ισραήλ θέλει να βάλει την Κύπρο στο παιχνίδι των πακέτων που θα προσφέρει στην Κίνα, καθώς έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρότζεκτ προσέλκυσης τουριστών από την Άπω Ανατολή. Μάλιστα έθεσε και ζήτημα εμπλοκής της Κύπρου για εισδοχή τουριστών από τις ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες έχουν διασύνδεση 4 φορές την εβδομάδα.

Πάνω σε αυτήν τη βάση, γίνεται η αξιολόγηση για ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών με Super Ferry’s, τα οποία, όπως πρότεινε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, θα αναλάβουν επί καθημερινής βάσης τη μεταφορά των τουριστών.

Προς υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν θα πρέπει να αναμένεται, το αμέσως επόμενο διάστημα, ανταλλαγή επισκέψεων σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο.

Πυλώνες σταθερότητας

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι η Κύπρος είναι τόσο κοντά γεωγραφικά στο Ισραήλ και οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τόσο στενές, που το Ισραήλ θεωρεί τις σχέσεις του με την Κύπρο «οικογενειακές».

Μέσα σε αυτό το «οικογενειακό» κλίμα, το μήνυμα που επίσης στάλθηκε είναι ότι οι δύο χώρες αποτελούν σταθμούς σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με φόντο τη συνεχόμενη δράση του Ισλαμικού Κράτους, σε συνδυασμό με την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία από την άλλη.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία ανοίγει τη βεντάλια και προς τις άλλες αραβικές χώρες και ειδικά προς Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ιορδανία, κινήσεις που δεν λειτουργούν σε βάρος ούτε του Ισραήλ αλλά ούτε της Αιγύπτου.
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/242615/ti-efere-o-anastasiadis-stis-aposkeves-tou-apo-to-israil#sthash.weoAdiDt.dpuf