06 Απριλίου 2015

Ο πόλεμος των trolls


Δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν τα πραγματικά στοιχεία των χρηστών για λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί με ψευδώνυμα
Μια επική μάχη μαίνεται από τις 3 Απριλίου στο κόσμο του Twitter στη γειτονική Τουρκία: χιλιάδες χρήστες φίλοι και αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν μετατρέψει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε εικονικό μέτωπο πολιτικού πολέμου πλημμυρίζοντας τους εκατέρωθεν εχθρούς με μηνύματα spam, με αποτέλεσμα το Twitter να αναγκαστεί να αναστείλει λογαριασμούς με εκατοντάδες χιλιάδες «ακολούθους».

Στην πρώτη μάχη αυτού του πολέμου- σχολιάζει η Hurriyet, φαίνεται ότι ηττήθηκαν κατά κράτος τα φιλοκυβερνητικά «στρατεύματα» - τα «troll του ΑΚ» όπως αποκαλούνται από την αντιπολίτευση από τα αρχικά του κόμματος του Ερντογάν - οι λογαριασμοί των οποίων ανεστάλησαν από την πλατφόρμα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Χρήστες με ψευδώνυμα όπως @esatreis, @akkulis και @kuscu_e, ήταν μεταξύ αυτών των φιλοκυβερνητικών λογαριασμών που σταμάτησαν αυτομάτως να λειτουργούν από το Twitter, αφού χαρακτηρίστηκαν ως spam από χιλιάδες άλλους χρήστες- πιθανότατα του αντίπαλου στρατοπέδου.

Μια ημέρα μετά την κήρυξη του «πολέμου», δηλαδή στις 4 Απριλίου, φιλοκυβερνητικοί χρήστες που ήταν ακόμα «μάχιμοι», ανακοίνωσαν νέους λογαριασμούς με άλλα ψευδώνυμα, καταγγέλοντας ότι δέχονται μαζικές επιθέσεις spam από αντιπάλους του Ερντογάν με έδρα τις ΗΠΑ. Και ειδικά από οπαδούς του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι ο υπ. αριθμόν ένα εσωτερικός «εχθρός» του Ταγίπ Ερντογάν. 

Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι οπαδοί του Γκιουλέν προσπάθησαν να πνίξουν στα spam («σκουπίδια» κατά κάποιο τρόπο) τους φιλοκυβερνητικούς λογαριασμούς τις πρώτες ώρες της επίθεσης -γράφει η Hurriyet- είναι βέβαιο ότι ένωσαν μαζί τους τις δυνάμεις τους και χρήστες από όλο το αντιπολιτευτικό φάσμα.

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν τα πραγματικά στοιχεία των χρηστών για λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί με ψευδώνυμα, αλλά οι περισσότεροι από τους «φιλοκυβερνητικούς» παρέμεναν και σήμερα ανενεργοί. Αν και αυτός ο πόλεμος είναι χωρίς προηγούμενο σε μέγεθος και μεθοδολογία, δεν είναι ο πρώτος που ξεσπάει μεταξύ των οπαδών του Ερντογάν και των αντιπάλων του.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) είχε οργανώσει μια ομάδα από 6.000 ειδικούς στον χειρισμό του ιντερνετ «για να θέσουν την ατζέντα, να δημιουργούν τάσεις και να αντιμετωπίζουν τους επικριτές της κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». εκείνη την περίοδο το Facebook στην Τουρκία είναι 30 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες και το Twitter σχεδόν 10 εκατομμύρια, που έμπαιναν στον λογαριασμό τους από την Τουρκία κάθε ημέρα. Οταν ξέσπασαν οι υποθέσεις διαφθοράς κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2013, οι διαδυκτιακές αυτές πλατφόρμες εξελίχθηκαν σε πεδίο αντιπαράθεσης λαμπρό και ο Ερντογάν ξεσπάθωσε κατά του «λόμπι των trolls» πριν προσπαθήσει πολλές φορές να απαγορεύσει τη χρήση του Twitter.  
 
Μερικές εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου και ενώ η δραστηριότητα των χρηστών είχε αυξηθεί αισθητά, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έκλεισε χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς στην Τουρκία λόγω «της πολιτικής χειραγώγησης», ασχέτως με το εάν ανήκαν στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Τώρα πλησιάζουν πάλι οι εκλογές...