Επειδή όμως η κρατική τουρκική εταιρεία ηλεκτρισμού έχει αυξήσει τους πρώτους μήνες του 2015 τη θερμική και την υδροηλεκτρική της παραγωγή, η τιμή στη χονδρική έχει μειωθεί σημαντικά. Το γεγονός οδήγησε τους ιδιώτες παραγωγούς σε περιορισμό της λειτουργίας των δικών τους μονάδων, μόνο για όσες η τιμή χονδρική τους καλύπτει το κόστος, αφού διαφορετικά σωρεύουν ζημιές.
Στην Ελλάδα σήμερα οι μονάδες φυσικού αερίου των ανεξάρτητων παραγωγών καλούνται από το διαχειριστή να προσφέρουν ενέργεια, οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν με ζημία, αφού με τις τιμές που ισχύουν στη χονδρική δεν καλύπτουν το κόστος καυσίμου.
Έτσι λοιπόν, είτε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός για την ανάκτηση του κόστους καυσίμου, όταν οι ανεξάρτητες μονάδες υποχρεώνονται να παραγάγουν ενέργεια, είτε οι ιδιοκτήτες των μονάδων θα αναγκαστούν να τις σβήσουν.
Με λίγα λόγια, οι πολιτικές ηγεσίες, οι ρυθμιστές και οι ανεξάρτητοι διαχειριστές θα πρέπει να αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτονται οι ανάγκες της ζήτησης, ιδίως σε περιβάλλον μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ που προκαλούν αστάθεια στο σύστημα. Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, λέμε ότι μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που επένδυσαν στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα αισθάνονται εγκλωβισμένες και ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τις ζημίες που σωρεύουν από τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας.Αν δεν φανεί «φως», τότε το σβήσιμο μονάδων θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτο.
http://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/1320276/kampanaki-gia-ellada-to-toyrkiko-mplak-aoyt.html