06 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα βάζει ψηλά τον πήχη στην ενέργεια

Δυνατά σε ακόμη μία παρτίδα διεθνούς ενεργειακού «πόκερ» επιδιώκει να μπει η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την απόφαση της Μόσχας να διακόψει από το 2019 τη διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου από το δίκτυο των αγωγών που βρίσκονται επί ουκρανικού εδάφους.

Το σχέδιο για τον Turkish Stream
Το σχέδιο για τον Turkish Stream  Οι Ρώσοι έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να κατασκευάσουν έναν νέο αγωγό επί ελληνικού εδάφους, συνέχεια του Turkish Stream, ο οποίος θα ξεκινά από τις ακτές



Οι Ρώσοι έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να κατασκευάσουν έναν νέο αγωγό επί ελληνικού εδάφους, συνέχεια του Turkish Stream, ο οποίος θα ξεκινά από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και θα καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου το ρωσικό αέριο να φτάνει στα Σκόπια, τη Σερβία και από κει μέχρι Ουγγαρία και Αυστρία.Την πρόθεση της κυβέρνησης έδειξε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος στις αρχές της περασμένης εβδομάδας επισκέφθηκε τη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Ιδίως με τον ισχυρό άντρα του ενεργειακού κολοσσού και στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν οι συζητήσεις διήρκεσαν 1 ώρα και 50 λεπτά. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά κυρίως για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ρώσων στα ενεργειακά ζητήματα. Οι «παγωμένες» σχέσεις Αθήνας - Μόσχας επιδιώκεται από τις δύο πλευρές να αναθερμανθούν.

«Κλειδί» για την επίτευξη του στόχου, όπως άφησαν εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί κυρίως ο κ. Μίλερ και τα στελέχη της Gazprom, είναι η ελληνική στήριξη στον ρωσικό αγωγό Turkish Stream. Ο κ. Λαφαζάνης, λένε οι πληροφορίες, ανταποκρίθηκε κι έτσι αμέσως τάχθηκε υπέρ του έργου. Μάλιστα ο ίδιος αποφεύγει να αποκαλεί τον αγωγό «Turkish Stream» και τον ονοματίζει ως «Νότιο Διάδρομο».
Το νέο project της Μόσχας σκοπεύει στη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου μεταφοράς των ποσοτήτων του ρωσικού φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσει το κατεδαφισθέν από την Ευρ. Επιτροπή σχέδιο του South Stream και θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα για διακοπή του εφοδιασμού της Κεντρικής Ευρώπης μέσα από το δίκτυο της Ουκρανίας.

Ο Turkish Stream, για τον οποίο Ρωσία και Τουρκία, Gazprom και Botas έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης, θα ξεκινά από τις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, διανύοντας υποβρύχια 660 χλμ. τη διαδρομή που θα έκανε και ο South Stream, αλλά θα καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Τουρκία. Από τις ακτές με ένα δίκτυο 250 χλμ. θα φτάνει μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα. Ο αγωγός θα μεταφέρει ποσότητες 63 δισ. κ.μ., εκ των οποίων τα περίπου 14 δισ. κ.μ. θα κρατά η Τουρκία και τα υπόλοιπα προορίζονται για την Ευρώπη.

Οι Ρώσοι πρότειναν στον κ. Λαφαζάνη να κατασκευάσουν έναν νέο αγωγό επί ελληνικού εδάφους «σεβόμενοι», όπως διαβεβαίωσαν την ελληνική αντιπροσωπεία, «την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το δίκαιο περί ανταγωνισμού» προκειμένου το αέριο να πάει στη γειτονική FYROM, τη Σερβία και από κει μέχρι την Ουγγαρία και την Αυστρία. Ο αγωγός αυτός θα είναι ο μόνος εναλλακτικός διάδρομος για την Κεντρική Ευρώπη, από τη στιγμή που οι Ρώσοι υλοποιήσουν την απόφασή τους να διακόψουν την προμήθεια μέσα από την Ουκρανία. Η άλλη δίοδος που έχει απομείνει είναι μέσα από τον «Nord Stream» που περνά τη θάλασσα της Βαλτικής και φτάνει μέχρι τη Γερμανία.Η Ελλάδα έχει άλλη μία σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί ως πύλη εισόδου πολύτιμων και αναγκαίων ενεργειακών ποσοτήτων, με δεδομένη και την κατασκευή του αγωγού TAP που θα μεταφέρει ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Η ρήτρα των 100 εκατ.
Η ελληνική πλευρά έθεσε τα αιτήματά της απέναντι στη ρωσική, που είναι η περαιτέρω μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου που έρχεται μέσα από αγωγό της Βουλγαρίας, αφού παρά την περσινή συμφωνία ανάμεσα σε Gazprom και ΔΕΠΑ η χώρα μας έχει από τις υψηλότερες τιμές της Ευρώπης. Επιπλέον ζήτησε τη δραστική μείωση της ρήτρας ύψους 100 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ, επειδή δεν κατανάλωσε τις ελάχιστες ποσότητες τις οποίες είχε συμφωνήσει με την Gazprom. Μάλιστα, λέγεται ότι ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε το «ψαλίδισμα» του προστίμου κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ. Ζήτησε ακόμη και την έναρξη συζητήσεων για νέα σύμβαση που θα αφορά τα χρόνια 2016-2019.Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κάλεσε επίσης τις ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ