31 Μαρτίου 2015

Στα όρια της νευρικής κρίσης η γειτονική χώρα Τουρκία: Όμηρος ενόπλων ο εισαγγελέας της υπόθεσης του Μπερκίν Ελβάν

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1655405
Κωνσταντινούπολη
Την ώρα που η Τουρκία περνάει δύσκολες ώρες με το εθνικό μπλακ-άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησής της, κυκλοφορούν πληροφορίες ότι κρατείται όμηρος από ενόπλους ο εσαγγελέας που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αστυνομικών, στα γεγονότα του Γκεζί τον Ιούνιο του 2013. Πρόκειται για τον εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, φωτογραφίες του οποίου υπό την απειλή όπλου ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKP-C.
DHKC members has taken prosecutor in #BerkinElvan case hostage in his office in Istanbul via @turnusolbiz pic.twitter.com/iYSVITvPgI

Ισχυρές δυνάμεις ειδκών επιχειρήσεων της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο, στην περιοχή Τσαγλαγιάν της Κωνσταντινούπολης, όπου κρατείται όμηρος ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελεας είχε διοριστεί στη θέση αυτή το περασμένο καλοκαίρι, με μία αμφιλεγόμενη νομοθετική πράξη του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι με μαζικούς διορισμούς και απομακρύνσεις επιχείρησε να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο στο σώμα των δικαστών και εισαγγελεέων.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, οι δράστες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 15:35 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, σε αντίθετη περίπτωη απειλούν να σκοτώσουν τον εισαγγελέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτούν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν να απολογηθούν δημόσια.

Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από περίβλημα δακρυγόνου ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

Διαβάστε επίσης:

  • Τουρκία: Δακρυγόνα και αντλίες νερού έναν χρόνο από το θάνατο του Μπερκίν
Γιάννης Μανδαλίδης, Ευαγγελία Μπίφη-in.gr