31 Μαρτίου 2015

Οργή για το μνημείο του Κεμάλ στο Σίδνεϊ


Οργή για το μνημείο του Κεμάλ στο Σίδνεϊ
Εβδομήντα επτά χρόνια μετά το θάνατό του, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ διχάζει ακόμη, καθώς η ανέγερση μνημείου προς τιμήν του στο Hyde Park του Σίδνεϊ την αγανάκτηση στους κύκλους της αρμενικής κοινότητας της Αυστραλίας. "Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν υπεύθυνος για τη μαζική δολοφονία των εθνοτικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Τουρκία καθώς κι εκείνων των Τούρκων πολιτών που ήταν αντίθετοι στη δικτατορία του στις αρχές του 20ού αιώνα" αναφέρει η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αρμενικής Νεολαίας, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Βίκτορ Ντομινέλο, υπουργό αρμόδιο για ζητήματα παλαίμαχων της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, καλώντας σε μαζική συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του μνημείου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της επετείου των εκατό χρόνων από την απόβαση στην Καλλίπολη. Το μνημείο, το οποίο κόστισε 30 χιλιάδες δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από κοινού από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, είναι ένας φόρος τιμής στο λόγο που εκφώνησε το 1934 ο Κεμάλ προς τις μητέρες των Αυστραλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα τουρκικά εδάφη στην διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός της ανέγερσης είναι η συνεχής υπενθύμιση των στενών δεσμών φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Αυστραλίας και της Τουρκίας, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει προσωρινά στη νότια πλευρά του Hyde Park, για να μεταφερθεί στο χώρο του μνημείου των δυνάμεων της ANZAC, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης το 2018, σχέδιο στο οποίο αντιδρά έντονα η αρμενική κοινότητα.

"Το 2015 δεν σηματοδοτεί μόνο την εκατονταετηρίδα της απόβασης της ANZAC, αλλά και αυτήν της γενοκτονίας των Αρμενίων" τονίζει η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων Αυστραλίας, ενώ η επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Αρμενικής Νεολαίας υπερθεματίζει θυμίζοντας: "Στις 17 Απριλίου 1997 η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνώρισε ως γενοκτονίες τα εγκλήματα εναντίον της αρμενικής, της ελληνικής και της ασσυριακής μειονότητας που έλαβαν χώρα το διάστημα 1915-1923. Το γεγονός ότι ένα μνημείο προς τιμήν ενός υπεύθυνου γενοκτονίας ανεγέρθηκε δίπλα σε ένα ιερό μνημείο πολέμου αφιερωμένο στον ηρωισμό των στρατιωτών μας είναι εξαιρετικά ανάρμοστο και απαράδεκτο".

H επιστολή καταλήγει με το αίτημα της απομάκρυνσης αυτού του μνημείου που προσβάλλει τη μνήμη των ηρώων του ANZAC και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνυπογράψουν.
Ολόκληρη η επιστολή, καθώς και η δυνατότητα υπογραφής, είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.change.org/p/nsw-state-government-remove-the-plaque-erected-...
http://neoskosmos.com/news/el/node/47797